A HIV fertőzés, illetve az AIDS betegség napjaink legsúlyosabb, szexuális úton terjedő betegsége, rendkívüli fontosságú a megelőzés, a felelős szexuális magatartás és a védekezés hangsúlyozása – ezért hívta előadásra az egri középiskolásokat a Heves Megyei Kormányhivatal az AIDS elleni küzdelem világnapján. December 1-én teljesen megtelt fiatalokkal a Megyeháza Barkóczy terme, akik Dr. Osvald Ákostól, a Szent László Kórház főorvosától hallhattak a világon több mint 36 millió embert érintő betegségről és a megelőzésről.

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) 1988-ban december 1-jét Az AIDS ELLENI KÜZDELEM VILÁGNAPJÁvá nyilvánította. Célja, hogy mozgósítsa az embereket a HIV/AIDS elleni küzdelemben, és tudatosítsa a biztonságos szexuális élet fontosságát.

A Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya a világnap alkalmából előadásra hívta az egri középiskolásokat a Megyeháza Barkóczy termébe. dr. Osvald Ákos, a Szent László Kórház HIV/AIDS és trópusi betegségek részlegének vezető főorvosa elmondta: az AIDS még mindig óriási probléma a világon, megközelítőleg 36, 7 millió embert érint; naponta 5 ezer az új fertőzött, akiknek a 95 %-a fejlődő országból kerül ki.

A HIV az AIDS betegség kórokozója, az immunrendszert támadja meg és pusztítja el, utolsó stádiuma az AIDS, ami halállal végződik - magyarázta a főorvos. A betegség nem gyógyítható, de gyógyszeres kezeléssel lassítható, kordában tartható.
Ma Magyarországon nagyjából 2000 HIV-fertőzöttről tudnak, akik közül 1800-an kezelés alatt állnak. Az új fertőzöttek száma évente növekvő tendenciát mutat. Heves megyében 41 fertőzöttet tartanak nyilván.

Ingyenes és anonim HIV szűrővizsgálat elérhető a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályán. Információt kérhet itt:

Telefonszám: +36 (36) 511-910
E-mail: [[[biiAuBohNoQNmGZY4OMTmbmVwZXUudGl0a2Fyc2FnQGhldmVzLmdvdi5odQ==]]]

(Heves Megyei Kormányhivatal - Kommunikáció)