Csokinyuszi, sonka, tojás – ezek a húsvéti előkészületek legjellegzetesebb élelmiszerei, ezért állnak idén is az ünnep végéig tartó élelmiszerlánc- és fogyasztóvédelmi ellenőrzések középpontjában.

Országos vizsgálat keretében vizsgálja az ünnepi időszak jellegzetes termékeit a fogyasztóvédelmi hatóság. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium laboratóriumában a jogszabályok és a Magyar Élelmiszerkönyv által meghatározott előírások teljesülését, valamint a címkén feltüntetett értékek valódiságát ellenőrzik. A Heves Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi szakemberei kétféle sonkából, pálinkából és tejcsokoládéból készült húsvéti tojásból vásároltak mintát, különböző üzletekből. A vizsgált termékek mindegyike megfelelt az előírásoknak.

A mintavételi vásárlásokon túl 24 helyszíni ellenőrzést is lefolytattak a fogyasztóvédők. Az ellenőrzött vállalkozások között volt hobbibolt, drogéria, nagy áruházlánc üzletei, húsbolt és papírbolt is. A szakemberek elsősorban az egységárról való kötelező tájékoztatásban fedeztek fel hiányosságokat.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával zajlik megyénkben a szintén az ünnep végéig tartó, tavaszi élelmiszerlánc-ellenőrzés is. A kormányhivatal szakemberei eddig 56 helyszínen (előállító-, forgalmazó- és vendéglátóhelyek), több mint 1500 élelmiszertételt vizsgáltak meg. Sonkákat, húskészítményeket, tojást és édesipari termékeket is ellenőriztek, de górcső alá kerültek a zöldségek, gyümölcsök is. A termékek minőségével kapcsolatban egyszer sem merült fel kifogás. Kisebb hiányosságokat tárt fel a hatóság és mindössze két alkalommal szabott ki bírságot.

Mindkét hatósági terület szakemberei egészen az ünnepek végéig folytatják az ellenőrzéseket. Felbukkanásukra minden olyan helyszínen számítani lehet, ahol a húsvéthoz kapcsolódó élelmiszereket, dekorációt be lehet szerezni!

(Heves Megyei Kormányhivatal)