Magyarországon a parlagfű a legnagyobb területen előforduló és legelterjedtebb gyomnövény.
Irtását törvény írja elő, a határidő: június 30!

Magyarországon a legtöbb bosszúságot okozó gyomnövény a parlagfű. Magról kel ki tavasszal, majd júliusban már virágzik és szezonja eltarthat október végéig is. Pollenje igen agresszív, a szénanátha, a kötőhártya-gyulladás és a ritkábban előforduló asztmás roham mellett egyre gyakrabban okoz bőrgyulladást, kiütést is. Egyetlen parlagfű növény képes akár 60 ezer magot is maga után hagyni, amelyek a földben mélyre kerülve negyven évig is csíraképesek maradhatnak.

A parlagfű elleni védekezés minden földhasználó törvényben előírt kötelezettsége, mely szerint:
„A földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani”

A Heves Megyei Kormányhivatal Járási Hivatalainak Földhivatali Osztályai már júniustól folytatnak határszemléket, július 1-től pedig a külterületi ingatlanok parlagfűvel való fertőzöttségét is felmérik.  A parlagfűvel fertőzött külterületekről azonban bárki lakossági bejelentést is tehet közvetlenül a föld fekvése szerint illetékes Járási Hivatalnál, vagy azt a internetes felületen is megteheti - itt.
A Járási Hivatalok mezőgazdász szakemberei a helyszíni szemlén a parlagfűvel fertőzött foltok pontos területét bemérik, és azonosítják a földhasználót, illetve tulajdonost.  
Június 30-át követően az eljáró hatóság, azaz megyénk tekintetében az Egri Járási Hivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztálya, minden esetben növényvédelmi bírságot szab ki a mulasztóra, melynek összege 15 000 Ft-tól 5 000 000 Ft-ig terjedhet. Bizonyos jogszabályi feltételek fennállása esetén e mellett kötelező közérdekű védekezés is elrendelhető, melynek költsége szintén a földhasználót terheli.
A települések belterületén a parlagfű elleni védekezés ellenőrzése a jegyzők feladata, így az erre vonatkozó lakossági bejelentéseket is hozzájuk kell eljuttatni.

(Heves Megyei Kormányhivatal - Kommunikáció)