A nyári gyermektáborokban és strandokon üzemelő élményeszközöket ellenőrizte Heves megyében is a fogyasztóvédelem. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium országos vizsgálata keretében azokat a helyszíneket járták végig a kormányhivatal szakemberei, ahol a gyermekek trambulinokat, kalandpályát, ugrálóvárakat és más, aktív szórakozást biztosító eszközöket használhatnak. Három strandon találtak hiányosságokat.

Nyáron eddig hat aquaparkban, strandon és nyolc gyermektáborban ellenőriztek a Heves megyei fogyasztóvédők. Azt vizsgálták, hogy az élményeszközök megfelelnek-e teljes körűen az üzemeltetési előírásoknak. Kötélpályák, trambulinok, vízibiciklik és csúszdák – összesen 62 eszköz - biztonságosságát igazoló megfelelőségi tanúsítványait, az adattáblákon feltüntetendő jelöléseket ellenőrizték, de kiterjedt a vizsgálat az üzemeltetési napló vezetésére és a kezelő személyzet szükséges képesítési igazolásainak meglétére is.

Az egyik - gyermektábornak is helyet adó- strandon négy eszközt érintően nem vezették az üzemeltetési naplót, ezért a fogyasztóvédelem kötelezte a vállalkozást a hiányosság megszüntetésére. Egy másik fürdőhelyszínen három gyermekcsúszda nem rendelkezett megfelelőségi tanúsítvánnyal, amiért a hatóság ideiglenesen megtiltotta azok üzemletetését és 300 ezer forintos bírságot szabott ki.

Egy vízi játszóteret működtető vállalkozás az ellenőrzéskor nem tudott bemutatni érvényes megfelelőségi tanúsítványt és nem igazolta az új műszaki vizsgálat megrendelését sem. A hatóság megtiltotta az eszközök használatát és 100 ezer forintos piacfelügyeleti bírságot szabott ki. A társaság azóta megküldte a megfelelő tanúsítványokat, így tovább üzemeltetheti a vízi játszóteret.

Az ellenőrzések a családok gondtalan nyaralása, biztonságos pihenése érdekében a nyári szünet végéig folytatódnak.

(Heves Megyei Kormányhivatal)