Üzletekben és webáruházakban árult játékokat is vizsgál a fogyasztóvédelem. A gyermekek biztonsága érdekében országos ellenőrzés kezdődött, megyénkben a Heves Megyei Kormányhivatal munkatársai végeznek próbavásárlásokat. A hatósági és laboratóriumi ellenőrzések célja, hogy kiszűrjék a piacról a balesetveszélyes, vagy egészségkárosító hatású játékokat. dr. Gecse Cecília, a Heves Megyei Kormányhivatal osztályvezetője kiemelte: először a játékszőnyegek, plüssök mintavétele várható, de vizsgálnak majd kismotorokat, babákat és mágneses, vagy lövedékes játékokat is. A hatóság munkatársai bárhol felbukkanhatnak, ahol játékokat árusítanak és terveznek online próbavásárlást is.

Megkezdődött a gyermekjátékok piacfelügyeleti ellenőrzése. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a gyermekek biztonsága érdekében rendelte el az országos vizsgálatot. Heves megyében a kormányhivatal fogyasztóvédelmi szakemberei keresik fel a játékokat árusító boltokat, de terveznek próbavásárlást webáruházakból is.

Mint azt dr. Gecse Cecília, a Heves Megyei Kormányhivatal osztályvezetője hangsúlyozza, az ellenőrzés része minden esetben laborvizsgálat is, hogy kiszűrjék a balesetveszélyes, esetleg egészségkárosító hatású játékokat. Például a könnyen leváló, apró alkatrészek fulladást okozhatnak, amit mechanikai vizsgálatokkal ellenőriznek, míg a nehézfémek, egészségkárosító hatású vegyszerek, festékek jelenlétét kémiai vizsgálattal mutatják ki.

Első körben játszószőnyegeket, plüssjátékokat vesznek górcső alá, de vizsgálnak majd lábbal hajtható kismotorokat, zenélő, lövedékes és mágnesen játékokat, babákat, játék babakocsikat is.

A kockázatot jelentő termékeket a hatóság visszahívja és kivonja a forgalomból. A játékok vizsgálata egész évben, ütemezetten zajlik majd.

Tavaly a többi közt plüssbékát, játék állatkészletet és fürdőjátékokat találtak veszélyesnek a fogyasztóvédők. A hatóság eljárást indított és gondoskodott arról, hogy ezek a termékek  kikerüljenek a boltok – és a webáruházak – kínálatából.

(Heves Megyei Kormányhivatal)