A karácsony előtti héten kétszáz beteg fordult megyénkben orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, így még mindig jóval járványküszöb alatti a vírus aktivitása – derül ki a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya által, az 51. hét adatai alapján készített jelentésből. A megbetegedéseket mindhárom járási hivatal népegészségügyi osztályához jelentették. A megelőzés eszköze lehet a védőoltás, de az alapvető higiénés szabályok betartásával és immunrendszerünk erősítésével is sokat tehetünk a betegség ellen.

Az 51. héten orvoshoz fordult betegek kormegoszlása az alábbiak szerint alakult:

  • A betegek 57,5%-a a 14 éven aluliak korcsoportjából került ki. A megbetegedések 20%-a a 3-5 évesek,10%-a a 6-9 évesek, 27,5%-a a 10-14 évesek korosztályát érintette. A 2 éven aluliak korcsoportjából nem jelentettek megbetegedést.

  • A 14 éven felüliek közül került ki a betegek 42,5%-a. Ezen belül 22,5% a 15-24 évesek, 10% a 25-34 évesek, 7,5% a 35-59 évesek, 2,5% a 60 éven felüliek korosztályába tartozott. Minden korcsoportból jelentettek megbetegedést.

Heves megyében az 51. héten a 100 000 lakosra jutó, influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek aránya 65,5 százezrelék, ami ún. járvány-küszöb érték (150 százezrelék) alatti, alacsony influenza aktivitást mutat.

Az elmúlt héten az Influenza Figyelőszolgálat sentinel orvosai virológiai vizsgálatra 1 betegtől küldtek be mintát a nemzeti Népegészségügyi Központ Légúti Vírus Osztályára, mely minta negatívnak bizonyult.

Az influenza ellen a legjobb védekezés a védőoltás. Javasolt az oltás mielőbbi beadatása, hogy a védettség minél előbb kialakulhasson. Az emberi szervezet immunizálásához 10-14 napra van szükség.

A védőoltással kapcsolatos kérdésekben a háziorvosok nyújtanak felvilágosítást, mivel a háziorvosi praxisokban elérhetőek azok az influenza elleni oltóanyagok, melyeket számos krónikus betegségben szenvedő beteg - illetve minden 60 éven felüli lakos egészségi állapotától függetlenül - térítésmentesen vehet igénybe.

Akik nem tartoznak egyik kiemelt csoportba sem, azok részére térítés ellenében az oltóanyag a gyógyszertárakból szerezhető be.

A szezonális influenza elleni védekezés jelenleg ismert leghatékonyabb módja a védőoltás, azonban kiemelt jelentőségű néhány alapvető higiénés szabály betartása, amelyek segítenek csökkenteni a fertőződés, illetve a fertőzés továbbadásának veszélyét:

  • A legfontosabb, hogy aki influenzaszerű tüneteket észlel magán, maradjon otthon és tartson távolságot másoktól, ezzel is védve őket a megfertőződéstől!

  • Megfelelő higiéniai etikett alkalmazása köhögéskor, tüsszentéskor és orrfújásnál - használjon eldobható papírzsebkendőt!

  • A használt zsebkendőt azonnal helyezze a táskájába, vagy zárható szemeteszsákba!

  • A gyakori meleg vizes – szappanos kézmosás jelentősen csökkenti nem csak az influenzával, hanem az egyéb kórokozókkal való fertőződés veszélyét is.

  • Rendszeresen tisztítsa meg a gyakran használt tárgyakat, a sok ember által megérintett felületeket (pl. asztal, számítógép billentyűzete, egere, telefon, távirányító, villanykapcsoló felülete, kilincs, WC-lehúzó stb.)!
  • Zárt terekben gondoskodjon a gyakori alapos szellőztetésről!
  • Járvány esetén lehetőség szerint kerülje azokat a helyeket, ahol sok ember megfordul, különösen a zsúfolt zárt helyiségeket, közlekedési eszközök, liftek használatát. Ha mód van rá, tartson nagyobb – minimum 1 méter – távolságot más személyektől.

Egészséges, változatos étrenddel, rendszeres testmozgással támogathatja immunrendszerét.

(Heves Megyei Kormányhivatal)