Néhány térséget kivéve a magyar gazdaság mindenütt erősödik, növekszik az export és a foglalkoztatás, egyre kisebb a közfoglalkoztatás aránya, a kedvező tendenciák pedig várhatóan idén is folytatódnak – összegzett Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke Egerben, a Heves megyei Gazdasági évnyitó rendezvényen. A jövő kihívásairól szólva a negyedik ipari forradalomhoz való felzárkózást emelte ki, a „felhő alapú” gazdasághoz a digitális tudás beépítésére, folyamatos frissítésére van szükség. Heves megyében az országos átlag fölötti beruházás valósul meg, jók a termelési adatok is, de 2-3 ezer főnyi képzett munkaerő hiányzik a gazdaságból.

A Kepes György Művészeti Központ konferenciatermében tartotta 2018-as évnyitó rendezvényét a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Mint elhangzott, az épület hosszú története során kétszer porig égett, tulajdonosai mindkét alkalommal sikeresen építették újjá. Heves megye a gazdasági válságból kilábalva új erőre kapott, a gazdaság szereplői, a vállalkozók mostanra sikeresen építették újjá- emelte ki köszöntőjében dr. Bánhidy Péter, a HKIK elnöke. Mint mondta, az egy főre jutó beruházási mutató Heves megyében az országos átlag fölötti, a megyék rangsorában az 5. helyen állunk, az ipari termelési adatok alapján pedig a 6. helyen. Folytatódnak a beruházások, elég csak a ZF egri, vagy a Bosch hatvani bővítésére, valamint a Berva-völgy infrastruktúrafejlesztésére gondolni- húzta alá az elnök.
A magyar gazdaság jelenlegi kedvező mutatói a vállalkozások és munkavállalók erőfeszítéseinek köszönhető, néhány térséget kivéve folyamatosan erősödik és növekszik a gazdaság, az export- jelentette ki beszédében Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki szerint a pozitív trendek várhatóan idén sem változnak. A kamara közreműködött a Nemzeti Adó- és Vámhivatal átalakításában, de a kormányzattal közös cél volt a közmunkások visszavezetése az elsődleges munkaerőpiacra, valamint a munkavállalók bérfelzárkóztatása is. Parragh szerint a bruttó átlagkeresetek folyamatos növekedése, felzárkóztatása kezdetben nehézségeket okoz, azonban középtávon kifizetődő lesz a gazdasági szereplőknek.
A jövő kihívásairól szólva az MKIK elnöke a digitális tudás fejlesztését és gazdaságba való beépítését emelte ki, mint a 4. ipari forradalom, azaz a „felhő alapú” gazdaság kialakulásának feltételét.

A Heves megyében gyártott autóalkatrészekből egy autó 30 százalékát lehetne összerakni – ezzel az adattal szemléltette a megye gazdaságának erősségét Fülöp Gábor, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára. Mint mondta, Heves exportorientált megye, kiemelkedőek a beruházási és termelési adatok, de 2-3 ezer főnyi hiányunk van képzett munkaerőből. A vállalkozások képviselőinek figyelmét felhívta arra, hogy már az iskolapadban kell toborozni a leendő munkaerőt. Jó hír, hogy emelkedett a hiányszakmát tanuló fiatalok száma- tette hozzá.

(Heves Megyei Kormányhivatal - Kommunikáció)