Fiatalok és idősek idén is együtt ünnepeltek Parádon március 15-e előestéjén. A településen hagyomány, hogy az általános iskolától fáklyákkal vonulnak a résztvevők a ’48-as emlékműig, ahol műsorral emlékeznek a magyar forradalom és szabadságharcra. Ünnepi beszédében dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott emlékeztetett: meg kell becsülnünk őseink áldozatát, a kivívott szabadságunkat.Negyed évszázados hagyomány, hogy fáklyás felvonulás előzi meg a március 15-i ünnepséget Parádon. Idén is együtt sétált a nagyközség apraja-nagyja az általános iskolától a nemrég felújított 1848-as emlékműig.
Dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott ünnepi beszédében felelevenítette a forradalom és szabadságharc főbb eseményeit, a modern, parlamentáris Magyarország születésének mozzanatait. Kiemelte: érdemes elgondolkoznunk, mi mindent köszönhetünk az 1800-as évek első felében élt elődeinknek és mit tehetünk mi, utódok azért, hogy unokáink is egy szabad, független nemzet tagjaiként élhessenek szülőföldjükön. „Hajtsunk fejet a 48-as hőseink előtt, becsüljük meg a szabadságot, amelyet ma megélünk, s amit ők megálmodtak nekünk” – mondta.

Vers, dal és tánc is volt a műsorban
Óvodások, iskolások és civil közösségek tagjai adtak ünnepi műsort, majd a részvevők koszorúkat helyeztek el az 1848-as emlékmű talapzatánál. A virágok mellé kerültek az óvodások nemzeti színű papírdíszei is.A teljes fotógaléria Gál Gábor képeivel megtekinthető ITT.

(Heves Megyei Kormányhivatal)