Gyors és kényelmes módját kínálja a világháló az ünnep előtti bevásárlásnak. Idén jelentősen csökkent a fogyasztóvédelmi jogsértést elkövető webáruházak aránya, ennek ellenére nem árt néhány tanácsot megfogadni, nehogy csalódás és kapkodás legyen az „online shoppingolás” vége.

Sokat mondó adatok
Az internetes vásárlásokat megelőzően érdemes átolvasni a webáruházak honlapjain az ún. általános szerződési feltételeket és rendelés előtt akár le is menteni azt, valamint az adott termékekről olvasható tájékoztatót. Az üzemeltető köteles feltüntetni az oldalon – többek között – a nevét vagy cégnevét, címét, székhelyét, elérhetőségeit is. Arról, hogy a kereskedő valóban létező gazdasági szereplő-e, meggyőződhetünk a www.e-cegjegyzek.hu, illetve egyéni vállalkozók esetében a https://www.nyilvantarto.hu/evny-lekerdezo/ honlapon.

Ha az elérhetőség menüpontban csupán mobiltelefonszámot és ingyenesen létrehozható e-mail címet látunk, akkor indokolt körültekintően eljárni a vásárlás során, de óvatosságra int az is, ha a vállalkozás csak az előre fizetés lehetőségét biztosítja.

Az interneten történő vásárlás előtti hatékony tájékozódást segíti a www.jogsertowebaruhazak.kormany.hu honlapon elérhető adatbázis. 2017-től a fogyasztóvédelemért felelős miniszter által vezetett minisztérium honlapján közzétételre kerülnek az e-kereskedelmi tevékenységgel összefüggő külön kormányrendeletben meghatározott jogsértést megállapító jogerős döntések. Az adatbázis tartalmazza a vállalkozás nevét, a vállalkozás közismert és a fogyasztók számára beazonosítható elnevezését, elérhetőségét, honlapjának címét, a jogorvoslati eljárás tényét és a megsértett jogszabályi rendelkezést, amely adatokra külön is rá lehet keresni.

Elállási jog az online vásárlások esetében

Tekintettel arra, hogy az e-kereskedelemben a terméket a vásárlás előtt nincs lehetőségünk ténylegesen megvizsgálni, illetve megtekinteni, a vásárlástól történő indokolás nélküli elállási jog illet meg minket. Erre a termék megrendelése és a kiszállítás közötti időtartamban is lehetőségünk van. Emellett a termék átvételétől számított 14 napunk van arra, hogy meggondoljuk magunkat, azaz éljünk az elállási joggal.

Jó tudni, hogy az elállási jog nem korlátlan, vagyis egyes termékkörökre nem vonatkozik (pl.: élelmiszerek, kibontott csomagolású CD/DVD/szoftver, letöltött programok, a fogyasztó egyedi utasításai alapján legyártott termékek, kibontott csomagolású higiéniai termékek). Továbbá online aukciós portálokon, apróhirdetéses oldalakon, közösségi médián keresztül magánszemélytől történő rendelésnél sem illeti meg a vásárlót az elállási jog. Erről a vásárlót előzetesen tájékoztatni kell.

Emellett a fogyasztóknak tudniuk kell, hogy az elállási határidő alatt a termék tényleges használata miatti (tehát nem a kipróbálás miatti) értékcsökkenést meg kell téríteniük az eladó részére.

További hasznos tanácsokat olvashat ide kattintva:
http://fogyasztovedelem.kormany.hu/

(Heves Megyei Kormányhivatal - Kommunikáció)