Kétszázkilencven fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel – a figyelőszolgálatban résztvevő praxisokból származó adatok alapján – január 13–19. között Heves megyében. A betegek száma lassan emelkedik, de még nem érte el a járványküszöböt. A hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet több osztályán látogatási tilalom van érvényben.

Bár az orvosok minden korosztályból jelentettek megbetegedéseket a harmadik héten, a betegek több mint fele 14 év alatti – jellemzően iskoláskorú – volt.

Heves megyében a 100 000 lakosra jutó, influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók aránya 92,4 százezrelék, ami ún. járvány-küszöb érték (150 százezrelék) alatti, alacsony influenza aktivitást mutat.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról az Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet Krónikus Belgyógyászati Osztályáról érkezett jelentés. Az egyik betegnél az influenza A vírusát mutatták ki.
A kórház főigazgatója január 18-tól látogatási tilalmat rendelt el az intenzív, a csecsemő- és gyermekgyógyászati, az újszülött, a belgyógyászati és az ápolási osztályokon.

Jó tanácsok az influenzás időszakra:

• Aki influenzaszerű tüneteket észlel magán, maradjon otthon és tartson távolságot másoktól, ezzel is védve őket a megfertőződéstől!
• Megfelelő higiéniai etikett alkalmazása köhögéskor, tüsszentéskor és orrfújásnál – használjon eldobható papírzsebkendőt!
• A használt zsebkendőt azonnal helyezze a táskájába, vagy zárható szemeteszsákba!
• A gyakori meleg vizes – szappanos kézmosás jelentősen csökkenti nemcsak az influenzával, hanem az egyéb kórokozókkal való fertőződés veszélyét is.
• Rendszeresen tisztítsa meg a gyakran használt tárgyakat, a sok ember által megérintett felületeket (pl. asztal, számítógép billentyűzete, egere, telefon, távirányító, villanykapcsoló felülete, kilincs, WC-lehúzó stb.)!
• Zárt terekben gondoskodjon a gyakori alapos szellőztetésről!
• Járvány esetén lehetőség szerint kerülje azokat a helyeket, ahol sok ember megfordul, különösen a zsúfolt zárt helyiségeket, közlekedési eszközök, liftek használatát. Ha van rá mód, tartson nagyobb – minimum 1 méter – távolságot más személyektől.

Egészséges, változatos étrenddel, rendszeres testmozgással támogathatja immunrendszerét.

(Heves Megyei Kormányhivatl)