A Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya az Országos Mentőszolgálat Észak-magyarországi Regionális Mentőszervezetével együttműködésben egy országos méretű kezdeményezéshez csatlakozva elkészítette Heves megye nyilvánosan elérhető félautomata defibrillátorainak feltérképezését és digitális felületen való megjelenítését.
A kezdeményezés célja az volt, hogy a defibrillátorok pontos elérhetőségei és maguk a készülékek szükség esetén bárki számára hozzáférhetővé váljanak.

A hirtelen szívhalál hátterében az esetek nagy többségében a kamrai ritmuszavar áll, melynek rendezésére a félautomata defibrillátorok alkalmazása már a laikus elsősegélynyújtásban lehetőséget teremthet.

Év elején a Heves Megyei Kormányhivatal felhívást tett közzé, melyben kértük az önkormányzatok, közintézmények, vállalatok, magánszemélyek segítségét a megyében fellelhető készülékek feltérképezéséhez.
Ennek eredményeként több mint 50 készüléket sikerült regisztrálni illetve megjeleníteni az elkészült térképen.

A térkép elérhető a Heves Megyei Kormányhivatal honlapjának főoldaláról, vagy IDE kattintva.

Ezúton köszönjük azoknak az intézményeknek, állami- és magánszervezeteknek, iskoláknak, egyesületeknek, háziorvosoknak, akik jelentkeztek felhívásunkra!
Bízunk benne, hogy a térkép elkészülte és nyilvánosságra kerülése segíthet rávilágítani a laikus elsősegélynyújtás, az időben megkezdett újraélesztés fontosságára.

Az adatbázis naprakészen tartása érdekében a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya továbbra is várja az információkat az új készülékek beszerzéséről valamint az esetleges változásokról is.

(HMKH - Népegészségügyi Főosztály/Kommunikáció)