Egy népesség egészségi állapotát, halandóságát a fejlett országokban az életmód, a gazdasági, társadalmi és magatartásbeli tényezők, a szűkebb és tágabb fizikai környezet állapota, valamint az egészségügyi szolgáltatások minősége és hozzáférhetősége határozza meg.

Az egészség kulcsfontosságú az idősödés folyamatában és az egyik fő meghatározója az egyén jólétének.

Az egészségügyi hatósági és igazgatási tevékenységről szóló 1991. évi XI. törvény határozza meg a népegészségügyi szervek feladatait a lakosság egészségi állapotával kapcsolatban. A törvény alapján elemezzük és nyilvánosságra hozzuk a lakosság egészségi állapotának alakulását. Ezen jogszabályban foglaltak mentén az észak-magyarországi régió népegészségügyi hatóságai 2005-ben, majd 2010-ben epidemiológiai tanulmányt készítettek a régiót alkotó megyék (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád) lakosságának egészségi állapotáról, melyek jelen kiadvány irányvonalát nagyban formálták.

Az eltelt 5 év olyan változásokat hozott a demográfiai és epidemiológiai mutatókban, amely felvetette az igényt, hogy az észak-magyarországi régiót alkotó három megye kormányhivatalának népegészségügyi főosztálya a döntéshozók munkájának támogatásához elkészítse az észak-magyarországi "Regionális Népegészségügyi Jelentés 2015" című, frissített kiadványát.

A népegészségügy számára az egészségi állapot összetevőinek, illetve azok térbeli eloszlásának vizsgálata, a magas megbetegedési és halálozási kockázatú területek azonosítása egyre nagyobb jelentőséggel bír. A leíró epidemiológia módszertanával előállított információk ismerete kezdeti lépés, ám elengedhetetlen egy adott területen élő lakosság egészségi állapotának feltérképezéséhez. Ezen módszerek segítségével készített helyzetképek által meghatározhatók nemcsak az adott lakosság körében létező egészségproblémák, betegségterhek, hanem e problémák rangsorolása is lehetséges.

A meghatározott prioritásoknak megfelelően - a népegészségügyi szükségletek mentén - pedig jól tervezhetőek a szükséges célzott, racionalizált egészségfejlesztési programok. beavatkozások a lakosság körében. A kiadvány azok számára is hasznos lehet, akik munkájukhoz (pl. pályázatírás), vagy egyéni érdeklődésből szeretnének képet kapni régiónk lakosságának egészségi állapotáról.

Dr. Ifj. Wernigg Róbert
Heves Megyei Kormányhivatal, Népegészségügyi Főosztály, megyei tisztifőorvos

Dr. Asztalos Ágnes
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal, Népegészségügyi Főosztály, megyei tisztifőorvos

Dr. Surján Orsolya
Népegészségügyi Főosztály, megyei tisztifőorvos

A jelenetés - melynek ismertetésre a népegészségügyi főosztálya 2016. március 17-én 14.00 órakor a Megyeháza Telekessy termében sajtótájékoztatót tart - ide kattintva olvasható.

Fotó: pixabay

(Kommunikáció - Heves megye)