Félautomata defibrillátort helyeztek el a Hatvani Járási Hivatal hatvani kormányablakában. Az eszközt a Heves Megyei Védelmi Bizottság vásárolta annak a programnak a keretében, mellyel közintézmények munkatársait készítik fel elsősegélynyújtásra, laikus életmentésre. A hatvani kormányablak jelentős ügyfélforgalmat bonyolít le, az ottani ügyintézők mindegyike elsajátítja a defibrillátor szakszerű használatát.

Hazánkban évente 25 ezer ember veszíti életét hirtelen szívmegállás miatt, tízből hárman nyilvános helyen lesznek rosszul. Ilyenkor minden egyes perc számít, szakszerű újraélesztés nélkül már négy-öt perc után idegrendszeri károsodásokat szenvedhet az ember. A gyors helyzetfelismerés, a szakszerű elsősegélynyújtás és a rendelkezésre álló defibrillátor jelentheti az újraélesztés sikerét. 

A hatvani kormányablakban hetente akár ezer ember is megfordul, ezért esett a választás erre a helyszínre - mondta dr. Bozsákovics László alezredes, a Heves Megyei Védelmi Bizottság titkára.  Az eszköz megvásárlása része annak a programnak, amelynek keretében a megyében évente 120 közhivatali dolgozó vesz részt elsősegélynyújtó tanfolyamon. A gyakorlati és elméleti képzés után a kormányablak ügyintézők most egy kiegészítő oktatás keretében sajátítják el a defibrillátor szakszerű használatát.

A Heves Megyei Védelmi Bizottság összesen három életmentő készüléket vásárolt, a hatvani kormányablak mellett hamarosan az egyik gyöngyösi és az egri ügyfélszolgálaton is elérhető lesz defibrillátor.

(Heves Megyei Kormányhivatal - Kommuniáció)