Nagyszabású elsősegély-nyújtó képzést szervez a Heves Megyei Védelmi Bizottság a megyében működő közhivatalok dolgozóinak, önkormányzatok munkatársainak. Tavaly 130 fő vett részt a programban, az idei turnus is hasonló létszámmal valósul meg. A tanfolyam elméleti és gyakorlati elemeket is tartalmaz, hogy a résztvevők magabiztos tudással vehessenek részt olyan szituációkban, amikor a szakemberek megérkezéséig végzett elsősegély életet menthet. A Heves Megyei Védelmi Bizottság három félautomata defibrillátor készüléket is beszerzett, melyek a megye legforgalmasabb kormányablakaiban lesznek elhelyezve.

A tapasztalat az, hogy balesetek, rosszullétek, azaz váratlanul bekövetkező - egészségkárosodással járó- esetek döntő többségében nincs jelen egészségügyi szakember, így a baj felismerése, az állapotfelmérés és a segélyhívás, valamint a segélynyújtás egyes lépései a jelenlévő laikusokra marad. A Heves Megyei Védelmi Bizottság szervezte tanfolyam célja a közhivatalok dolgozóinak felkészítése a sikeres elsősegély-nyújtásra. A tavalyi évhez hasonlóan, idén is 130 fő vesz részt a programban, a Heves Megyei Kormányhivatal munkatársai, önkormányzatok, rendvédelmi szervezetek képviselői.

A képzés elméleti részének október 4-én a Megyeháza Barkóczy terme adott otthont, minden résztvevő számára. A gyakorlati elemeket kisebb csoportokban, későbbi időpontokban sajátíthatják el.

Seszták Attila, a Heves Megyei Kormányhivatal főigazgatója köszöntötte a résztvevőket és reményét fejezte ki arra, hogy a résztvevők a tanfolyamon megszerzett tudásukat minél kevesebb alkalommal, de annál magabiztosabban tudják majd alkalmazni.

A program része volt eszközbeszerzés is: a Heves Megyei Védelmi Bizottság összesen három félautomata defibrillátor készüléket vásárolt, melyeket a megye legnagyobb ügyfélforgalmú kormányablakaiban – az Egri, Gyöngyösi és Hatvani Járási Hivatal Kormányablak Osztályain – helyeznek el.

A laikus elsősegély-nyújtás fontosságára a Heves Megyei Kormányhivatal több programjában is felhívta már a figyelmet. A Népegészségügyi Főosztály munkája nyomán idén nyáron elkészült Heves megye defibrillátor térképe is, melyen megtalálhatók a megyében rendelkezésre álló félautomata életmentő eszközök elérhetőségei. A térkép bármikor hozzáférhető a kormányhivatal honlapján.

(Heves Megyei Kormányhivatal - Kommunikáció)