2016. március 4-6. között Egerben rendezték meg a „Zeneképzelet, avagy a hangok mögött rejlő üzenet négykezes zongoraverseny és kurzus határok nélkül” elnevezésű, immár 10 éves hagyományra visszatekintő, egyedülálló zenei rendezvénysorozatot.

A rendezvény első napján a szervező zongoraművészek, Farkas Zsolt és Várnagy Andrea sajtótájékoztatót tartottak az egri líceum kápolnájában, melyen részt vett dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott, Schanda Tamás, ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős államtitkár, valamint Habis László, Eger polgármestere is.

Különösen fontosnak tartom, hogy a határon túli területekről is szép számmal érkeztek hozzánk gyerekek. Számomra ez a zene közösségmegtartó erejét jelképezi – mondta a sajtótájékoztatón a kormánymegbízott.

Magyarország Alaptörvénye az Alapvetés szakaszban kimondja, hogy kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége. A Zeneképzelet most ezen kötelességünket teljesíti, mi pedig nagyrabecsüléssel és tisztelettel üdvözöljük őket városunkban - hangsúlyozta. A csodálatos személyiségekből, tehetséges művészek által létrehozott Zeneképzelet rendezvénysorozat egyfajta misszióként is felfogható, hiszen olyan helyekre juttatja el a komolyzene, az együtt zenélés élményét, ahol másként nem találkoznának vele gyerekek.

Dr. Pajtók Gábor Kodály Zoltán egyik gondolatával zárta hozzászólását: „Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti sok bajon. A zene tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza.”

Habis László Eger iskolavárosi jellegéből adódóan különösen fontosnak tartja az együtt zenélés örömét, hangsúlyozta a zeneoktatás jelentőségét.

A sajtótájékoztatón a zongoraművészek elmondták: a program ötletét saját gyermekeik inspirálták, hosszú távú céljuk a komolyzene személyessé tétele. A sajtótájékoztatót négykezes koncert zárta.

Március 5-én négykezes zongoraversenyt tartottak gyerekeknek az Egri Farkas Ferenc Zeneiskolában, majd a A Magyar Zongorás Négyes hangversenye volt hallható az Egri Líceum Kápolnájában

Március 6-án délelőtt Várnagy Andrea és Farkas Zsolt zongora-négykezes kurzust szervezett a zeneiskolában, amit ünnepi gálakoncert követett a résztvevő gyermekek közreműködésével az Egri Líceum Kápolnájában. A versenyen résztvevő gyerekek bemutatták darabjaikat, hogy mit tanultak a versenyt kísérő kurzuson. A koncertre meghívást kaptak a Heves Megyei Gyermekvédelmi Központ nevelésére bízott gyermekek is.

Fotó: Gál Gábor

(Kommunikáció - Heves megye)