A 11. évfolyamos diákok 30 százaléka legalább egyszer már kipróbált valamilyen illegális élvezeti szert és minden 4. fiatal két órán belül tudna drogot szerezni, ha akarna – derül ki a Heves megyei diákok körében végzett kutatás adataiból. A Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának szakemberei 28 intézményben, 119 osztályban jártak. A kérdőívet önként, név nélkül tölthették ki a fiatalok kortárs segítők jelenlétében. Mintegy 2500-an válaszoltak a drogokkal, legális élvezeti szerekkel kapcsolatos kérdésekre. A felmérés eredményét, tapasztalatait a Népegészségügyi Főosztály munkatársai tájékoztató fórumon osztották meg az érdeklődő pedagógusokkal, fiatalokkal foglakozó szakemberekkel.

Nógrád megyei kezdeményezéshez csatlakozva 11. évfolyamos diákok droghasználati szokásairól készített kutatást a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya. A munkában közreműködtek a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF), a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat tagjai, és kortárs segítők.

A felmérés célja a fiatalok szerhasználati szokásainak megismerése mellett a diákok jellemzői és a szerhasználat közötti összefüggések feltárása volt, hogy az eredményekkel a döntéshozókat, prevenciós és támogató területen dolgozókat is segítsék.
Heves megyében 2018. február-március hónapokban 28 intézmény 119 osztályában, közel 2500 diák töltötte ki a kérdőívet kortárs segítők jelenlétében (ez az összes diák 88,62%-a).

Az eredményekről dr.Papp Zoltán osztályvezető tisztiorvos tartott előadást a Megyeházán

A papír alapú, név nélküli anyagokból elektronikus, elemezhető adatbázist készítettek a népegészségügyi szakemberek. A megkérdezettek szerint épp a saját korcsoportjuk számára jelentenek a legnagyobb problémát a legális és illegális élvezeti szerek (15-18 évesek). Az adatokból kiderül például, hogy az alkoholt és a nem orvosi rendelésre szedett nyugtatót kevésbé veszélyesnek érzik a diákok, mint a cigarettát.

A szakemberek arra is kíváncsiak voltak, hogy a fiatalok saját megítélésük szerint milyen nehezen tudnának szerezni az illegális szerekből, ha akarnának: a válaszadók több mint fele ismer olyan személyt, akitől be tudna illegális szert szerezni, és minden 4. diák 2 órán belül tudna illegális szerhez hozzájutni! (A legkönnyebben nyugtatót, marihuánát és biofüvet/herbált tudnának beszerezni.)
A válaszadók 30 %-a legalább egyszer már kipróbált valamilyen illegális szert, kétharmaduk a kíváncsisággal indokolta azt (a kipróbált illegális szerek között is leggyakrabban a nyugtató, a marihuána és a biofű szerepelt).

A szakemberek szerint fontos, hogy a fiatalok megfelelő forrásból származó információt kapjanak, mely nem fokozza életkorukra amúgy is jellemző kíváncsiságukat, de segítségükre van a döntések meghozatalában és a „nemet mondás” fejlesztésében.  Az adatok is alátámasztják, hogy a bizalmi szülő-gyerek kapcsolat és kommunikáció védő tényezőként szerepel, ahogyan a közösséghez (vallási, sport, hobbi stb.) való tartozás is.   A közvetlen környezetben előfordult szerhasználat esetén azonban fokozott a rizikó!

A kutatás eredményeiről készített színes összefoglalót megtekintheti ITT.

(Heves Megyei Kormányhivatal - Kommunikáció)