Több mint tíz százalékkal csökkent Heves megyében a nyilvántartott álláskeresők átlagos száma 2018-ban. December végén a foglalkoztatási adatok szerint 9996-an szerepeltek a Heves Megyei Kormányhivatal nyilvántartásában. A megye minden térségében csökkent az álláskeresők éves átlagának száma, legnagyobb arányban a gyöngyösi járásban. A pályakezdők száma jelentősen, 17.2 %-kal csökkent, de minden korosztályban és végzettségi kategóriában kevesebb az álláskereső. A munkaerő-kereslet aránya is kedvezően alakult. A nem támogatott munkaerő-igény közel negyede ipari vállalkozásoktól, közel ötöde munkaerő kölcsönző cégektől érkezett, de jelentős arányban kerestek munkatársakat az építőipar területéről is.

A Heves megyében nyilvántartott álláskeresők havi záró létszámának 2018-as átlaga 10 412 fő, 2017. évhez hasonlítva 11,3%-kal kevesebb. A nyilvántartott álláskeresők átlagos száma a megye mind a hat körzetében csökkent, a legnagyobb arányban, 14,9%-kal a gyöngyösi járásban. A munkanélküliségi arányt tekintve Heves megye 8,0%-os mutatójával a megyék rangsorában a középmezőnyben foglal helyet.

Az összes álláskereső fele legfeljebb 8 általános iskolai végzettségű, számuk 12,1%-kal csökkent. Egy év alatt 11,0%-kal kevesebb lett a középfokú végzettségű álláskeresők száma a megyében, az összes álláskereső 45 %-a tartozik ebbe a csoportba. A diplomás álláskeresők záró létszámának átlaga 4,8%-kal csökkent egy év alatt (mindössze az összes álláskereső 4,6 %-át alkotják). A regisztrált álláskeresők számának csökkenése mellett a közfoglalkoztatásban résztvevők száma is jelentősen visszaesett.

2018. I-XII. hónapban a hat heves megyei járási hivatal foglalkoztatási osztályaira összesen 19 991 álláshelyre vonatkozó munkaerőigény-bejelentés érkezett, 90-nel több, mint 2017. évben.

A nem támogatott munkaerő igények ágazati megoszlása azt mutatja, hogy a tisztán piaci munkaerő kereslet 23,8%-a ipari vállalkozásoktól, 19,3%-a munkaerő kölcsönző cégektől, 11,7%-a az építőiparból érkezett. A munkaerő kölcsönzés általában a feldolgozóipari multinacionális nagyvállalatok munkaerő-igényét hivatott kielégíteni.

A megyében több kiemelt beruházás van folyamatban. A gyöngyösi körzetbe települt gumiabroncs gyár 2018-ban újabb 130 fővel, 500 főre növelte létszámát. A zöldmezős beruházás 2020-ban fejeződik be, ekkor már 975 fő fog dolgozni az üzemben a kormánnyal kötött támogatási megállapodás értelmében. A sebességváltó gyártással foglalkozó egri nagyvállalat beruházása 800 fős létszámbővítést fog eredményezni. Különösen kedvező, hogy nagy számban alkalmaznak magasan kvalifikált szakembereket, mérnököket és informatikusokat. Egy svájci állami tulajdonú hadiipari cég újonnan épített egri gyárában 2018. szeptember 1-én már 162 fő volt a vállalkozás állományi létszáma. Egy éves időtávon 224 főre szeretnék alkalmazottaik számát növelni.

Munkaerőhiány elsősorban a szakképzett fizikai munkakörökben (lakatos, forgácsoló, hegesztő, karbantartó, pék, szakács, asztalos, bolti eladó, tehergépkocsi vezető, autóbuszvezető, targoncavezető, raktáros) jelentkezik, de nagy tömegű kielégítetlen igény van szakképesítés nélkül betölthető fizikai állásokban is.

(Heves Megyei Kormányhivatal)