2018-ban a Heves Megyei Kormányhivatal munkatársai derítették fel a legtöbb parlagfüvet az országban, az ellenőrzött terület nagyságát pedig megtízszerezték az előző évhez képest – ezt a munkát ismerte el a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület (PME). A civil szervezet a Budapesten tartott Környezet-egészségügyi Akciónapján kupát, okleveleket és speciális védőmaszkokat adott át a Heves Megyei Kormányhivatal képviselőinek. Az allergén gyomnövény elleni védekezés 2018-ban is több hivatali egység munkatársainak hatékony együttműködése révén valósult meg. Nyolcszáz hektárnyi parlagfűvel fertőzött területet azonosítottak az átvizsgált több mint háromszázezer hektáron. A munka, melynek kiemelt része a megelőzésre való figyelemfelhívás, idén is folytatódik: a szakemberek a napokban tartották az év első - parlagfű-mentesítésről szóló- megyei értekezletét.

Magyarország legelterjedtebb és leginkább allergizáló gyomnövénye a parlagfű, ezért az ellene folyó küzdelem minden évben a Heves Megyei Kormányhivatal kiemelt feladata. 2018-ban a növény- és talajvédelmi osztály munkatársai a járási földhivatalok szakembereivel közösen végezték a parlagfüves területek felderítését és munkájukat először segítette az Agrár- és a Belügyminisztérium támogatásával megvalósult helikopteres ellenőrzés. Október végéig mintegy háromszázezer hektárnyi területet vizsgáltak át, ami a korábbi év eredményének tízszerese volt! Összesen nyolcszáz hektárnyi parlagfűvel fertőzött területet érintően indítottak eljárást (kényszerkaszálás, növényvédelmi bírság kiszabása).

Kollégáink hatékony munkáját a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület (PME) is elismerte. Budapesten tartott rendezvényükön kupát, okleveleket és arcmaszkokat adtak át a Heves Megyei Kormányhivatalt képviselő Husznárné Bodor Évának, a növény-és talajvédelmi osztály vezetőjének, valamint Szalatnai Gábornak, a hatvani járási hivatal vezetőjének.

(Heves Megyei Kormányhivatal)