Kártékony és szapora rovarok a poloskák, és bár hazánkban több fajuk is él, az utóbbi években egyre nagyobb számban találkozhatunk két új, idegen „betelepülővel”, az ázsiai márványospoloskával és a vándorpoloskával. Heves megyében mezőgazdasági károkozásukról nincs információ, de a hideg elől a lakásokba húzódó rovarok nem kevés bosszúságot okozhatnak.

Zöld, barnás zöld vagy barna színű, lapított pajzsszerű bogarak a poloskák. Növényi nedvekkel táplálkoznak és akár komoly mezőgazdasági károkat is okozhatnak. A hűvösebb időjárás beköszöntével védett helyeket keresnek, így behúzódnak a lakásokba is.

Az országban néhány éve megjelent két új, idegenhonos poloskafaj: az ázsiai márványospoloska (Halyomorpha halys) és a vándorpoloska (Nezara viridula). Az előbbi Heves megyei előfordulásáról nincs információ, de a vándorpoloska szórványosan már évek óta jelen van nálunk is - tájékoztat az Egri Járási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Osztálya. Bejelentés az idén még nem érkezett a hatóságoz poloskák miatt és mezőgazdasági károkozásukról sincs információ.

Az országban egyébként számos hazai poloskafaj is él. A mezőgazdaságban a károsítók - így a poloskák - elleni védekezés is csak akkor indokolt, ha jelenlétük gazdasági kárral fenyeget. Erre az esetre a védekezéshez engedélyezett növényvédő szerek állnak rendelkezésre.

A poloskák elleni védekezés a lakásokban közegészségügyi téma. Tömeges jelenlétük esetén eltávolításukkal rovar- és rágcsálóirtással foglalkozó cégeket lehet megbízni. Figyelembe véve azonban, hogy a lakásokba való betelepedésük folyamatosan történik (a nyílászárókon, illetve azok résein vagy repedéseken keresztül), ismételt kezelésekre is szükség lehet. Jó szolgálatot tesz ebben az időszakban is a szúnyogháló!

(Heves Megyei Kormányhivatal - Kommunikáció)