A Heves Megyei Védelmi Bizottság gondozásában 2017. január. 27-én Bélapátfalván, a Gesztenyés Kiállítóházban nyílt meg az „Isten után legszebb és legszentebb név a honvéd nevezet!” című, a Magyar Honvédség 169. évfordulójának tiszteletére összeállított vándorkiállítás.

A három éve létrehozott vándorkiállítás bélapátfalvai megnyitójának vendégeit Deli Liliána, a Bélapátfalvai Helyi Védelmi Bizottság elnöke köszöntötte. Kiemelte, hogy hadtörténelmünk ismerete a hazaszeretet kialakulásának egyik alappillére, a hazafiság, hazaszeretet előfeltétele. Ennek elsősorban gyermek- és fiatalkorban van kiemelt jelentősége, de felnőttkorban sem nélkülözhető. A honvédelem olyan össztársadalmi feladat, melyben mindenkinek felelőssége és feladata van. Ennek teljesüléséhez nélkülözhetetlen a Magyar Honvédség ismerete, a hivatásos, szerződéses és önkéntes tartalékos állomány tevékenységének, hazai és nemzetközi szerepvállalásának bemutatása.

A tárlat szakmai megnyitóján ifjabb Herman István hadtörténész arról beszélt, hogy miért van szükség az ilyen kiállításokra és miért fontos, hogy a hétköznapi emberek tudjanak a honvédségről és megismerjék azt. A Magyar Honvédség története a magyar nép története és ezt a földet, ahol élünk vérrel szereztük és vérrel is kellett folyamatosan megvédenünk – fogalmazott szakmai megnyitójában a hadtörténész.

A megyében immár kilencedik alkalommal megrendezett kiállítás 2017. március 15-éig ingyenesen látogatható. A járási iskoláknak lehetőségük van szervezett formában, rendhagyó történelemórák keretében feldolgozni a tárlat által érintett tananyagot.

Fotó: HMKH

(Kommunikáció - Heves megye)