„A védőoltás beadása a leghatékonyabb védekezési mód az influenza ellen” - hangzik a Heves Megyei Kormányhivatal figyelemfelhívása. A héten a hivatal munkatársai kapták meg a védőoltást, köztük dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott és dr. Molnár Márta megyei tisztifőorvos. Sajtótájékoztatón elhangzott: az influenza aktivitása még alacsony a megyében, a járványos időszak jellemzően december, január hónapban kezdődik. Kismamákra, idősekre, krónikus betegekre, csecsemőkre, valamint szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkre veszélyes szövődménnyel is járhat az influenza, ezért a rizikócsoportokba tartozó személyeknek az oltás térítésmentes. Javasolt azonban másoknak is oltatni, mert ezzel nem csak egy kellemetlen betegséget kerülhetnek el, de megvédhetik szeretteiket is!

Mindenki családjában, közvetlen környezetében akad olyan személy, aki az influenza szövődményei által fokozottan veszélyeztetett  csoportba tartozik: idős ember, csecsemő, várandós nő, krónikus betegségben vagy szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedő hozzátartozó.

A héten a kormányhivatal munkatársai megkapták a védőoltást

Toronyay Péter Áron, a Heves Megyei Kormányhivatal állami tisztviselője például 21 hónapos kisfia, várandós felesége (és természetesen születendő kislánya) védelmében oltatta magát. A Tv Eger kérdésére elmondta: a munkája során sok kollégával dolgozik együtt és sok ügyféllel találkozik, azzal, hogy magát védi, a családját is védi a betegségtől.

Toronyay Péter Áron: "ha én védve vagyok, azzal a családomat is óvom"

Dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott is megkapta az oltást. Emlékeztetett, hogy a rizikócsoportokba tartozó személyek védelmére Heves megyében 41 ezer adag térítésmentes vakcina áll rendelkezésre és már elérhető a háziorvosoknál. Azok, akik nem tartoznak a veszélyeztetett csoportokba, szintén a háziorvosnál érdeklődjenek, számukra receptre a patikákban szerezhető be az oltóanyag.

Dr. Pajtók Gábor másokat is biztat az oltással való védekezésre

- Az Influenza Figyelőszolgálat októbertől működik megyénkben, 40 háziorvosi praxis részvételével. A jelentések alapján az influenza aktivitása még alacsony, november 19. és november 25. között 50 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel – mondta dr. Molnár Márta megyei tisztifőorvos. Hangsúlyozta: a leghatékonyabb védekezési módja az influenza elleni küzdelemnek a védőoltás. Miután a védettség az emberi szervezetben az oltóanyag felvételét követő 10-14 napon alakul ki, ezért érdemes mielőbb élni a lehetőséggel.

Dr. Molnár Márta tisztifőorvos: "megyénkben 41 ezer térítésmentes oltóanyag áll rendelkezésre"

(Heves Megyei Kormányhivatal - Kommunikáció)