Az iskolai és óvodai konyhákat két hatóság is rendszeresen ellenőrzi, a NÉBIH élelmiszer-biztonsági és élelmiszer-minőségi szempontok, míg a népegészségügyi hatóság a táplálkozás-egészségügyi feltételek szerint. Heves megyében eddig összességében megfelelően vizsgáztak a gyerekeket ellátó konyhák.

A népegészségügyi hatóság többek között azt vizsgálja, hogy a kínált ételek, étrendek megfelelnek-e az adott korcsoport élettani szükségleteinek, kellően változatosak-e, az étkeztető biztosítja-e kellő gyakorisággal a gyümölcsöt, zöldséget, gabona alapú élelmiszereket és betartja-e az adott élelmiszerekre, ételekre vonatkozó felhasználási előírásokat, korlátozásokat.

Heves megyében több mint 200 gyermekeket ellátó konyha működik. Korábban a hatóság felhívta a figyelmet a hiányosságokra, de nem szankcionált, 2015. szeptember 1-től azonban már hatósági eszközök (kötelezés és bírság) is rendelkezésre állnak a táplálkozás-egészségügyi előírások betartásának kikényszerítésére. Az új táplálkozás-egészségügyi rendelet életbe lépése óta végzett 76 db táplálkozás-egészségügyi vizsgálat során 13 esetben történt hatósági intézkedés, 1 esetben pedig bírság kiszabására is sor került az előírások megsértése miatt.

A NÉBIH a konyhákat a 2015 októberében indult „Minőségvezérelt Közétkeztetés Program” keretében ellenőrzi és osztályzatokkal minősíti. Heves megyében 15 főzőkonyhát vizsgáltak, melyek közül egy sem kapott elégtelen, vagy kiváló minősítést, de 2 elégséges, 6 közepes, és 7 jó eredmény született. Leggyakrabban az étlap volt pontatlan (pl. allergének feltüntetée) és sajnos szinte minden konyhán használnak –kész vagy félkész, tartósított- kényelmi termékeket. Előfordult hibás fertőtlenítés, valamint több helyen kevés volt a kézmosó és a személyzeti öltöző kapacitása.


(Heves Megyei Kormányhivatal – Kommunikáció/ NÉBIH Sajtóosztály)