A kormányzati intézkedéseknek köszönhetően jelentősen csökkent az árubemutatókkal kapcsolatos panaszok száma, de a fogyasztóvédelmi hatóság továbbra is kiemelt figyelmet fordít a vásárlókat megtévesztő termékértékesítések visszaszorítására. A Heves Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Osztályának munkatársai a rendőrséggel közösen tartottak előadást a Nyugdíjasok Heves Megyei Szövetségének ülésén, az árubemutatós visszaélések áldozatai ugyanis gyakran idős emberek. A résztvevők tájékoztatást kaptak az elállási joggal kapcsolatos tudnivalókról is.

A Heves megyei nyugdíjas klubok képviselőinek tartott tájékoztató előadást a Heves Megyei Kormányhivatal és az Egri Rendőrkapitányság. Az árubemutatós megtévesztések visszaszorítását célzó programra a Nyugdíjasok Heves Megyei Szövetségének ülésén került sor hétfőn, a Megyeházán.

Tamasi Balázs, az Egri Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának alosztályvezetője egy konkrét árubemutatós eset kapcsán ismertette a csalók meggyőző eszközeit, melyekkel főleg idős embereket tévesztenek meg.A vonatkozó jogszabályokat ismertette, külön kiemelve az elállási jog részleteit Becskei Anita, a kormányhivatal fogyasztóvédelmi szakügyintézője. Hangsúlyozta a tudatos fogyasztói magatartás fontosságát, és felhívta a figyelmet: amennyiben rendezvényen veszünk részt, lehetőleg ne vásároljunk, vagy ne vállaljunk kötelezettségeket alapos megfontolás nélkül!Mint ismert, törvénymódosítás eredményeként ma már tilos a hitelközvetítés és az ingyenes juttatások reklámozása az árubemutatókon. (Korábban a kereskedők kis értékű ajándéktermékeket ígérve vonzották be a bemutatókra elsősorban az időskorúakat.) Új jelenség azonban, hogy a bemutatókat magánlakásokban tartják és a kínált termékek köre egyre inkább az egészségügyi területre tevődött át.

A fogyasztóvédelmi hatóság továbbra is kiemelt figyelemmel kezeli az árubemutatós értékesítésre szakosodott cégek működését.

(Heves Megyei Kormányhivatal - Kommunikáció)