A térség lakóinak évtizedes álma valósult meg az Egert az M3-as autópályával összekötő autóút megépülésével – mondta Benkő Tibor a hétfői, ünnepélyes átadáson. A honvédelmi miniszter hangsúlyozta, a kormány célja minden megyeszékhelyet bekötni a gyorsforgalmi úthálózatba.

Rendkívül fontos, hogy olyan új úthálózatok legyenek Magyarországon, amelyek hozzájárulnak a gazdaság fejlődéséhez, az emberek gyors, biztonságos közlekedéséhez – fogalmazott Benkő Tibor, kiemelve, hogy a térség számára turisztikai szempontból is mérföldkő az elmúlt húsz év legnagyobb közlekedési beruházása.

Benkő Tibor, honvédelmi miniszter

Dr. Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára beszédében aláhúzta: a biztonságos, gyors és kényelmes elérés a sikeres gazdaságfejlesztés alapja. A 3200 milliárd forintos keretösszegű Nemzeti Útprogram2016-os indulásakor 14 megyei jogú város volt elérhető a gyorsforgalmi úthálózaton, a mai nappal már 18- tette hozzá.

Történelmi napnak nevezte beszédében a M25-ös átadását Nyitrai Zsolt, a térség országgyűlési képviselője. Felidézte, hogy a gyorsforgalmi építése már 1995-ben szerepelt a magyar közúthálózat fejlesztési tervébe, s mint fogalmazott, „nem vezetett könnyű út idáig”. Orbán Viktor miniszterelnökkel 2015-ben állapodtak meg a 2x2 sávos gyorsforgalmiról, ami a Modern Városok Programjának első eleme. A következő cél az Egert elkerülő út építése, amire miniszterelnöki ígéret van – emelte ki.

Nyitrai Zsolt, országgyűlési képviselő, Benkő Tibor honvédelmi miniszter és dr. Mosóczi László államtitkár (ITM)

Nagy Róbert, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója beszélt a beruházás technikai részleteiről. Az Egert az M3-as autópályával összekötő M25-ös autóút két ütemben épült meg, az összesen 19 kilométeres szakasz mintegy 50 milliárd forintba került.

Ünnepi pillanat

A Budapest és Eger közötti menetidő megközelítőleg negyed órával csökken, a környező Andornaktálya, Nagytálya, Maklár és Kerecsend pedig mentesül a forgalom környezeti és zajártalmaitól, és jelentősen csökken a településeken a balesetveszély is.

Az ünnepélyes átadáson dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott képviselte a hatósági eljárásokban közreműködő Heves Megyei Kormányhivatalt.

Fotók: Gál Gábor
További képek a kapcsolódó galériában.

(Heves Megyei Kormányhivatal)