A vaddal való ütközéses balesetek esetén szükséges hatósági feladatok egyszerűsítése érdekében kötött együttműködési megállapodást a Heves Megyei Kormányhivatal, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság és az Országos Magyar Vadászkamara Heves Megyei Területi Szervezete.

A kormányhivatal kezdeményezésére megvalósuló együttműködés alapja egy adatbázis, amely a rendőrség számára a vad gépjárművel történő összeütközésének helyszínén a vadászatra jogosult beazonosítását szolgálja, ezáltal gyorsítja az eljárást – mondta dr. Pajtók Gábor. A kormánymegbízott köszönetet mondott az együttműködő partnerek mellett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal munkatársainak is, akik hasonló programjukkal adtak ötletet a Hevesi kezdeményezéshez.

A kormányhivatal 62 vadásztársaság illetékességi területére vonatkozóan rendelkezik információkkal. Létrehoztak egy GPS-alapú térképes adatbázist, amelyet – a Vadászkamara és a vadásztársaságok közreműködésével – kiegészítettek a hivatásos vadászok elérhetőségeivel, majd átadták a rendőrségnek. A program segítségével rövid idő alatt lehet értesíteni az illetékes vadásztársaság képviselőjét, így jelentősen gyorsulhat a helyszíni rendészeti eljárás.

Polónyi György, a vadászkamara megyei elnöke; Czinege László megyei r. főkapitány; dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott

Heves megyében idén eddig 102 vad miatti közlekedési baleset volt, amelyből tíz lakott területen belül történt – összegzett Czinege László. A megyei rendőr-főkapitány kiemelte: a vadászkamarával eddig is jól működtek együtt, de a kormányhivatal adatbázisa jelentősen rövidíti majd a helyszíni munkát.

(Heves Megyei Kormányhivatal)