Csütörtökön két helyszínen –Gyöngyösön és Egerben- szervezett tájékoztató programot a Heves Megyei Kormányhivatal az aranyszínű sárgaság szőlőbetegségről. A Növény- és Talajvédelmi Osztály munkatársai termelőket, hegybírókat, hegyközségi tagokat és növényvédelemmel foglalkozó szakembereket hívtak a rendezvényre azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a megelőzés fontosságára. A betegség ellen jelenleg nem ismert hatékony növényvédelmi eljárás, ezért nagyon fontos a terjesztéséért felelős rovar, az amerikai szőlőkabóca visszaszorítása. A tájékoztatókon elhangzott: a gazdálkodók a jövő évi munkálatok tervezésénél számoljanak a szükséges növényvédőszeres védekezéssel.

Az aranyszínű sárgaság a szőlő legveszélyesebb fitoplazmás betegsége, következménye a szőlő élet- és termőképességének romlása, majd a teljes tőkepusztulás. Heves megyében szőlőben még nem mutatták ki az aranyszínű sárgaság kórokozóját, de egy a környezetünkben általánosan elterjedt kúszónövényben, az erdei iszalagban már igen. A laboreredményeket röviddel ezelőtt kapta meg a Heves Megyei Kormányhivatal- hangzott el Egerben és Gyöngyösön, a témában tartott tematikus tájékoztató programokon.
A szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma elleni védekezéshez jelenleg sajnos nem ismert növényvédelmi eljárás, ezért a terjesztője, az amerikai szőlőkabóca elleni rovarölő szeres védekezés a fitoplazma elleni védekezést is jelenti.
Huszárné Bodor Éva, az Egri Járási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának vezetője hangsúlyozta: fontos, hogy a szőlőterületek tulajdonosai, használói már most számoljanak a jövő évi tervezésben a megfelelő növényvédő szeres védekezés költségével. Az amerikai szőlőkabóca elleni védekezéshez állami támogatás is igényelhető.Elhangzott, hogy a megelőzésben szerepe van annak is, hogy a szőlőtelepítések során megbízható helyről származó, növény-egészségügyileg ellenőrzött szaporítóanyagot használjanak a termelők.

Bocsi Csaba, az Egri Járási Hivatal a Földművelésügyi Osztályának vezetője a hegybíró hatósági feladatairól, Kaptás Tibor növényvédelmi koordinátor pedig a növényvédelmi hatóság felügyeleti tevékenységéről tartott ismertetőt. Burghardt Natasa az Eszterházy Károly Egyetem részvételével zajlott nemzetközi WINETWORK programot mutatta be, melynek keretében az aranyszínű sárgaságot is vizsgálták. Gáll József növényvédelmi szakmérnök, a Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara megyei elnöke a gyakorlati tanácsokat adott a károsítók elleni védekezéshez. 

Zárszóként elhangzott: fontos az ágazat szereplői és a szakemberek közötti aktív együttműködés a megelőzés érdekében. Gyanú esetén a termelők jelezzék azt a Növény- és Talajvédelmi Osztály szakembereinek, mert az aranyszínű sárgaság fitoplazma tünetei hasonlítanak más növénybetegségek tüneteire, ez a kórokozó csak laboratóriumban igazolható bizonyossággal!

Heves Megyei Kormányhivatal
Egri Járási Hivatala
Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály
Növény- és Talajvédelmi Osztály
3300 Eger, Szövetkezet utca 6.
Tel: 06 (36) 510-970
e-mail: nto[kukac]heves.gov.hu

(Heves Megyei Kormányhivatal - Kommunikáció)