A szüreti időszak beindulása után a szőlő feldolgozási szakaszában mindig számítani kell a must erjedésével kapcsolatos veszélyekre. Valamennyi borkészítéssel foglalkozó munkáltatónak (gazdának) tisztában kell lennie a mustgáz kialakulásának veszélyeivel, továbbá a saját maguk és a munkavállalók egészségének védelme érdekében megteendő megelőző intézkedések szükségességével – hívja fel a figyelmet az Egri Járási Hivatal Munkaügyi és munkavédelmi osztálya.

A must erjedése közben mustgáz, vagyis széndioxid (CO2) keletkezik, ami rossz szellőzési viszonyok között a földalatti pincékben a padlószintről indulva felhalmozódik, és kiszorítva a levegőből az oxigént fulladást okoz. A gázérzékelő riasztók felszerelésén túl a tragédiák megelőzésére a pinceajtó nyitásához rendelt reteszelt mesterséges szellőző rendszer használata ad megfelelő megoldást.
Önmagában az úgynevezett „gyertyapróba” alkalmazása nem tekinthető megbízhatónak!
A gyertyapróba lényege az, hogy a pincébe égő gyertyával mennek le, ha ez elalszik, akkor ott feltehetően nagy koncentrációban mustgáz van jelen. A gyertya lángja általában csak 14%-os CO2 tartalom esetén alszik el, ezzel szemben egy ember 9% CO2 tartalmú légtérben történő 5-10 perces tartózkodás alatt halálos fulladást, mérgezést szenvedhet. A 20% CO2 tartalmú légtér pedig azonnali halált okozhat. Ha a gyertya lángja menet közben vagy a pincében elhelyezve kialszik, akkor nagy valószínűséggel mustgáz van a helyiségben. Ilyenkor haladéktalanul vissza kell fordulni, illetve el kell hagyni a helyiséget!

A Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának tanácsait IDE kattintva olvashatja!

A Munkavédelmi Főosztály által működtetett, ingyenesen hívható, telefonos Munkavédelmi Tanácsadó Szolgálatának zöld száma: 06 80 204 292, hívható: hétfőtől-csütörtökig: 8.30-16.00, pénteken: 8.30-13.30-ig.
e-mail: [[[ebFRveJpUnwEhE3xNjbXVua2F2ZWRlbGVtLWluZm9AcG0uZ292Lmh1]]]

Ajánljuk a Gyöngyös Tv témáról készült híradását is, melyet ITT tekinthet meg.

(Egri Járási Hivatal - Foglalkoztatási, Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály, Munkaügyi és Munkavédelmi Osztály)