A MOL Csoport olajkút-gőztechnológiai tesztet és bemutató napot tartott Demjénben, az általa üzemeltetett – 1953-ban feltárt - olajkutak közelében. A cég meghívására a rendezvényen részt vett dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott is. A forradalmian új technológia segítségével a kutaknál alkalmazhatóvá válik a megnövelt olajkinyerés - az ún. EOR – módszere és a műszaki eszközök megtisztítása a paraffintól és egyéb nehéz olaj-alkotóelemektől.

A program során a Global Oil és a MOL szakemberei egészségügyi és munkabiztonsági tájékoztatást tartottak, majd bemutatták a hydra technológiát és ismertették a demjéni olajmező jellemzőit.

A program során a Global Oil és a MOL szakemberei egészségügyi és munkabiztonsági tájékoztatást tartottak, majd  ismertették a demjéni olajmező jellemzőit és bemutatták a hydra technológiát. A hydra gőzgenerátor a hidrogén-peroxid bomlásából, exothermikus reakcióval állít elő gőzt a speciálisa erre tervezett hydra katalizátor segítségével. A rendszer akár már 50% töménységű hidrogén-peroxiddal is működik, melynek közúti szállítása teljesen biztonságos, a reakció végterméke gőz és oxigén.

A demjéni olajmezőt 1953-ban tárták fel, jelenleg 332 termelő kúttal Magyarország 6. legnagyobb lelőhelye.

Fotó: HMKH

(Kommunikáció - Heves megye)