A hazánkban élő több százezer fős roma lakosság felzárkózásának záloga a közös gondolkodás, az együttműködés és a belülről fakadó motiváció kialakítása – hangzott el az Európai Néppárt (EPP) a romák felzárkózásáról szóló „Helyi Párbeszéd” elnevezésű rendezvénysorozatának tarnaleleszi állomásán.A fórumon Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke, a Régiók Európai Bizottságának tagja hangsúlyozta: kulcskérdés, hogy a romák felzárkózásának kihívásait és a helyi tapasztalatokat a súlyuknak megfelelően kezeljék minden döntéshozói szinten. Kiemelte, hogy a hazánkban élő több százezer fős roma lakosság felzárkózásának záloga a közös gondolkodás, az együttműködés és a belülről fakadó motiváció kialakítása. Ez – húzta alá - Heves megye és Magyarország jövőjének egyik kulcskérdése is. Szabó Róbert hozzátette, Hevesben már működik a Megyei Felzárkózási Fórum, amelynek keretében felmérik egy-egy település szükségleteit, s elkészítik az esélyteremtő paktumot, hogy a következő programozási időszakban - 2021 után -, a konkrét célokhoz igazítva történhessen a forrásszerzés. A környékbeli oktatási intézményekkel folyamatos kapcsolatban állnak, hogy a munkaadók valódi igényekhez mérten alakíthassák ki képzési kínálatukat.

Harmadára csökkent a roma álláskeresők száma

Járóka Lívia, az Európai Parlament alelnöke hangsúlyozta: a felzárkózás négy pillére a foglalkoztatás, az oktatás, a lakhatás és az egészségügy. A változás alapját jelentő struktúraváltás hazánkban már megtörtént: minden gyermek óvodába, iskolába jár, megszűntek a szegregált intézmények, Heves megyében is elindultak a telepfelszámolások. Hozzátette, Magyarország Kormánya elkötelezett küzdelmet folytat a roma lakosság életminőségének javításáért: 10 éve mintegy 40-45 százalékos volt a roma munkanélküliség, napjainkban ugyanakkor már csak 14 százalék az álláskeresők aránya a romák között.

Az alelnök szerint a legfőbb szemléletváltást az elmúlt évtizedek megoldáskereséséhez képest az jelenti, hogy ma már nem a romák helyett akarunk problémákat megoldani, hanem motiválttá szeretnénk tenni őket abban, hogy maguk is keressék az utat a változás felé. Az elért eredményekre büszkék lehetünk, s alázattal, hittel folytatni kell az utunkat – mondta Járóka Lívia.

A roma értelmiség erősítése kiemelt feladat

Sztojka Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkóztatásért Felelős Államtitkárság főosztályvezetője a fórumon kiemelte: a roma értelmiség megteremtésének eszköze a szakkollégiumi rendszer, a minisztérium csúcsprojektje, amely történelmi lehetőséget jelent ma Magyarországon. Napjainkban 350 roma jár a szakkollégiumok segítségével egyetemre vagy főiskolára.

Fotó: Czímer Tamás

(Heves Megyei Kormányhivatal / Heves Megyei Önkormányzat)