A Heves Megyei Kormányhivatal, a Heves Megyei Önkormányzat és Eger Megyei Jogú Város a hagyományoknak megfelelően ebben az évben is együtt ünnepelte a Szabad Sajtó Napját.

A rendezvénnyel 1848. március 15-ére emlékeztek, egyebek közt arra, hogy a pesti forradalmi ifjak kiálltak a sajtó szabadságáért, a cenzúra eltörléséért. Csupán huszonévesen, ifjú koruk ellenére úgy találták, hogy a megfogalmazott 12 pont közül ez legyen az első, a legfontosabb mind közül.

Petőfi Sándor március 14-én este ezt írta naplójába: „Logicailag a forradalom legelső lépése és egyszersmind fő kötelessége szabaddá tenni a sajtót. Holnap ki kell vívnunk a sajtószabadságot.” Március 15-én - mint másnap a Jelenkor írta – megszületett „a magyar sajtónak törvényes, tiszta, censura által meg nem fertőztetett ágyából az első ikerszülött”. A forradalom előtt 65, az azt követő másfél évben 152 lap jelenhetett meg, immár csökkentett (10 ezer forintos) lapalapítási kaucióval.

A sajtó szabadsága a mai napig meghatározó közéleti téma, mit sem veszített jelentőségéből az elmúlt 168 évben. A folyamatosan megjelenő új kommunikációs formák újfajta szabadságértelmezéseket hoztak, s ugyanakkor az újságíró nagyobb felelősségét is felvetik.

2016-ban az év újságírója díjat Palágyi Edit (Szabad Föld) és Szüle Rita (Tv Eger), az év ifjú reménysége címet Bartha Zoltán sportriporter kapta.

A rendezvényen beszédett mondott dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott, Szabó Róbert, a megyei közgyűlés elnöke és Habis László, Eger város polgármestere.
Fotó: Gál Gábor

(Kommunikáció - Heves megye)