A szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevőkkel szembeni védekezéshez nyújt támogatást az Agrárminisztérium márciusban igényelhető támogatása. A kérelmek 2019. március 1-31. között nyújthatók be postai úton a Magyar Államkincstárhoz. Heves megyében szőlőben még nem mutatták ki az aranyszínű sárgaság kórokozóját, de egy a környezetünkben általánosan elterjedt kúszónövényben, az erdei iszalagban már igen.

Az agrártárca 240 millió Ft keretösszeggel 2019-ben is támogatja a szőlő aranyszínű sárgaság betegséget terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni növényvédőszeres védekezést. Mint arról a minisztérium hírt adott, a termelők felelősségtudatos hozzáállásának és a következetes hatósági fellépésnek köszönhetően a betegség nem terjedt el az országban, a megelőzés azonban folyamatos, amelyhez – valamint, ha a betegség mégis megjelent, akkor a felszámoláshoz is – a minisztérium támogatást nyújt.

A támogatás igénylése ettől az évtől egyszerűsödik. A megelőzéshez, valamint a betegség felszámolásához a szőlőtermelő vissza nem térítendő támogatást vehet igénybe a kijuttatott növényvédőszer vételárának 75%-a erejéig, hektáronként legfeljebb 12.000 Ft összegben. A kérelmek március 1. és 31. között nyújthatók be postai úton a Magyar Államkincstárhoz. A támogatás szempontjából figyelembe vehető növényvédőszeres védekező tevékenység időszaka május 1-től július 31-ig tart, mind a megelőzésnél, mind pedig a felszámolásnál.

A Magyar Államkincstár támogatás igénylésével kapcsolatos közleménye ide kattintva érhető el, a támogatás további részleteit a 9/2016. (II. 15.) FM rendelet tartalmazza.

(kormany.hu)