Huszonhat éve szervez a fölrajz iránt érdeklődő hetedikes, nyolcadikos diákoknak tanulmányi versenyt a nagy múltú Magyar Természettudományi Társulat. A gróf Teleki Pálról elnevezett többfordulós megmérettetést tavaly kiterjesztették a Kárpát-medence magyar tannyelvű iskoláira is, így az egri döntőben a megyék legjobbjai mellett már erdélyi, vajdasági, felvidéki és kárpátaljai tanulók is versenyeztek. A pénteki megnyitón dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott, a verseny fővédnöke is köszöntötte a résztvevőket.

A természettudományok népszerűsítése, a tehetséggondozás a fő célja a Teleki Pál gróf nevét viselő földrajz-földtan tanulmányi verseny célja. A megyei, területi fordulók legjobb hetedikes és nyolcadikos diákjai háromnapos egri döntőn mérték össze tudásukat.Az Eszterházy Károly Egyetem dísztermében rendezett ünnepélyes megnyitón dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a verseny - hűen a névadó, Teleki Pál szellemiségéhez- a közösségépítésről, a nemzeti összetartozásról is szól. A résztvevők nemzetismereti témákból, a Kápát-medence természeti, társadalmi és kulturális értékeiből is készültek, melyekről egy külön fordulóban, különdíjért adnak számot. A diákoknak azt kívánta, hogy élményként és ne versenyként éljék meg az egri döntőt. Útravalóul Teleki Pál szavait idézte:
„A lendület, az akarat, az önbizalom viszi az embert, a gyermeket előre. A nagy, fegyelmezett nemzeteknek ez az ereje.”


A Magyar Természettudományi Társulat minden évben három tudományterületen szervez tanulmányi versenyt, a kémia, a földrajz és biológia legjobbjai jutalmul egy közös nyári táborban is részt vehetnek majd. A XXIX. Kárpát-medencei Hevesy György Kémia Verseny döntőjének szintén Eger ad majd otthont, május 25-27. között.

Fotó: Kakuk Dániel - Eszterházy Károly Egyetem, uni-eszterhazy.hu

(Heves Megyei Kormányhivatal - Kommunikáció)