A 2017. április 19-és 20-án a hó és havas eső formájában lehullott igen jelentős csapadék, valamint az erős szél együttes hatására a Felső-Mátrában és a Bükk hegység egyes területein az utak járhatatlanná váltak.

A problémát részben a havazás, részben pedig a közutakra dőlő fák jelentették, melyek több helyen ellehetetlenítették a közlekedést – ezzel is megnehezítve a beavatkozó erők kárfelszámolási tevékenységét. Több százan rekedtek a Felső-Mátra különböző településrészein, ezen kívül a leszakított villanyvezetékeknek köszönhetően jelentős számú fogyasztási helyen megszűnt az áramszolgáltatás.

A Közútkezelő már április 19-én hajnalban megkezdte a helyenként akár 50-70 cm-t is elérő hó letakarítását és az utak síkosság-mentesítését. A munkálatokat a mai naptól az önkormányzati utakra is kiterjesztették. A munkavégzés azóta is folyamatos.

Jelenleg szünetel az áramszolgáltatás Mátraháza, Kékestető, Galyatető, Mátraszentlászló, Mátraszentistván, Mátraszentimre, Fallóskút, Bagolyirtás és Parádsasvár egyes településrészein, amely jelenleg negyvenhét fogyasztási helyet érint – ez a szám azonban a folyamatos fakidőlések miatt percről-percre változik. Az áramszolgáltató szakemberei aggregátorok segítségével biztosítják ideiglenesen a szolgáltatást. Az üzembe állított nagyteljesítményű aggregátorok első sorban a víztározók szivattyúit, a szennyvízátemelőket, a gyógyintézményeket, szállodákat, szálláshelyeket és a kommunikációs csatornákat biztosító adótornyokat táplálják.

Az Egererdő Zrt. szakemberei a katasztrófavédelem tűzoltó egységeivel, valamint a Kékes Kutató Mentő Alapítvány önkénteseivel immáron harmadik napja azon dolgoznak, hogy megtisztítsák és járhatóvá tegyék az utakat a kidőlt fáktól, ágaktól, valamint az erdőben rekedt, életveszélyes helyzetbe került emberek kimentéséről gondoskodjanak.

A kialakult helyzet miatt járhatatlanná vált útszakaszokat, úgymint a 24-es számú főút Parádsasvár-Mátraháza közötti szakaszát, valamint a 2408-as számú galyatetői bekötőutat Mátrakeresztesig a rendőrség lezárta, hogy megelőzzék a további elakadásokat és a balesetveszélyes helyzetek kialakulását, valamint segítsék az utak járhatóvá tételét. A 24-es számú főút Parádsasvár-Mátraháza közötti szakaszát előreláthatólag ma délután megnyitják, azonban a 2408-as számú út továbbra is zárva marad a forgalom elől.

A kialakult helyzetre tekintettel a Védelmi Bizottság munkacsoportot állított fel. A mentési és kárfelszámolási munkálatokat a Heves Megyei Védelmi Bizottság katasztrófavédelmi operatív törzse koordinálja.

A beavatkozó szervek és szervezetek minden rendelkezésükre álló eszközzel azon fáradoznak, hogy a forgalom elől elzárt településeken rekedt emberek alapvető ellátását biztosítsák, a kiesett közmű-szolgáltatást mielőbb helyreállítsák, valamint az utakat megtisztítsák. A szakemberek kérik az érintett lakosság és szállóvendégek megértését és további türelmét.

A jelenlegi időjárási körülményekre tekintettel az elzárt településrészeken, illetve szállodákban és üdülőkben rekedtek a mai napon – 10:00 és 13:00 órakor a rendőrség és a közútkezelő speciális járművei biztosítása mellett – elhagyhatják a szálláshelyeiket. Gyülekezési helyként a Grand Hotel Galya és a Hotel Narád & Park parkolóját jelölték ki.

(Heves Megyei Védelmi Bizottság)