Az elmúlt fél évszázad legnagyobb haderő-fejlesztési projektje Magyarországon a Zrínyi 2026, mert a Magyar Honvédség minden területére kiterjed – hangsúlyozta Egerben tartott előadásában dr. Benkő Tibor. A honvédelmi miniszter szerint a szervezeti és technikai fejlesztések révén a Magyar Honvédség képes lesz a modern kor biztonsági kihívásaival is szembenézni.

Harcban született 170 éve a Magyar Honvédség, nem szabad újra háborús helyzetben ráébrednünk, hogy a biztonság érdekében erős hadseregre van szükségünk – hangsúlyozta dr. Benkő Tibor Egerben. A honvédelmi miniszter a Zrínyi 2026 programról, a honvédelem jelenéről és jövőjéről tartott előadást vállalkozóknak, egyetemistáknak.
A tárcavezető a térség biztonsági helyzetéről szólva kiemelte, hogy Európa nincs nyugvóponton, a szépségversenyeken emlegetett „világbéke” még nem jött el. Benkő Tibor kitért a hadviselés új módszereire, úgy, mint az Ukrajnában – komolyabb erők bevonása nélkül- zajlott területfoglalásra, vagy a kibertámadásokra, de a legnagyobb biztonsági kihívásként a terrorfenyegetettséget emelte ki.


A kormány elkötelezett a haderő átfogó megújításában, ami szervezeti, technikai átalakítást is jelent, a honvédelmi költségvetés legalább húsz százalékát pedig minden évben modernizálásra fordítja – húzta alá a miniszter. Benkő Tibor beszámolt a folyamatban lévő technikai fejlesztésekről, a többi közt az új helikopterekről, csapatszállító gépekről, harckocsikról és tüzérségi eszközökről. A haderőfejlesztési program elsődleges célja az ember, a katona megbecsülése és biztonsága – emelte ki. Mint elhangzott, fontos cél a hazai hadiipar újjáélesztése, a külföldi beszállítóktól való teljes függetlenítése, ezért tervben van nem csak a hazai fegyver-, de lőszer- és lőporgyártás elindítása is.  A kibervédelem fejlesztésére ez év második felében kiberakadémiát alapítanak.

A katonai pálya várja a fiatalokat, de a haza szolgálatára önkéntes területvédelmi tartalékosként is van módjuk – az egyetemisták figyelmét a juttatásokra, ösztöndíjakra is felhívta a miniszter. Benkő Tibor kiemelte: számítanak a Heves megyeiekre az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztésében.

A rendezvényt a Heves Megyei Kormányhivatal szervezte az Eszterházy Károly Egyetem, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Heves Megyei Védelmi Bizottság közreműködésével.
A honvédelmi miniszter dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott meghívására érkezett.

Fotók: Gál Gábor
Kapcsolódó képgaléria

(Heves Megyei Kormányhivatal)