Idei első ülését tartotta a megyei védelmi bizottság Egerben, a Megyeházán. A védelmi igazgatásban együttműködő szervezetek képviselői beszámoltak a közelmúlt feladatairól és elfogadták a bizottság éves feladatairól szóló tervezetet is.

Az előterjesztések között szerepelt a bizottság szervezetszabályozó dokumentumainak (Szervezeti és Működési Szabályzat, riasztási terv, honvédelmi munkacsoport ügyrendje) módosítása, amiket jogszabályi változások tettek szükségessé. Az éves pénzügyi és feladattervet is elfogadták.
A résztvevőket dr. Seszták Attila, a kormányhivatal főigazgatója köszöntötte

A polgári, katonai, rendvédelmi együttműködés részeként idén is zajlik a Hertelendy Gábor védelmi igazgatási vetélkedő, két turnusban várja majd a gyerekeket a honvédelmi tábor, az „Esélyegyenlőség a védelmi igazgatásban” program pedig a hatvani járás közintézményeiben folytatódik. A bizottság közreműködik az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos Rendszer felállításában, működtetésében is.

Az éves feladattervben egyebek mellett szerepel a Heves megyei polgárőr szervezetek tagjainak életmentési, elsősegélynyújtó képzésének folytatása, tavaly több mint százan vettek részt a tanfolyamon.

Az ülés résztvevői tájékozódtak a Heves megyében illetékes vízügyi igazgatóságok éves vízkár-elhárítási tevékenységéről és a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság téli közlekedésbiztonsági intézkedéseiről. Az oktatási intézmények tűzvédelmi hatósági ellenőrzésével kapcsolatban elhangzott: összességében jó az általános iskolák felkészültsége.

A Honvédelmi Minisztérium Védelmi Igazgatási Főosztály részéről Hoblyák György alezredes tartott tájékoztatót a főbb gyakorlatokról, illetve a Honvédelmi Minisztériumot valamint a Magyar Honvédséget érintő szervezeti átalakítás aktuális kérdéseiről.

(Heves Megyei Kormányhivatal)