A Magyar Örökség Díjas, Hungarikum védőnői szolgálat fennállásának 100. évfordulója alkalmából tartottak ma ünnepséget Egerben, az Agria TISZK központjában. Az országos eseménysorozat megyei fórumát a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya szervezte. A megjelent védőnőket és a szociális ágazat egyéb képviselőit elsőként dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott köszöntötte.

A Magyar Örökség Díjas, Hungarikutartottak ma ünnepséget Egerben, az Agria TISZK központjában. Az országos eseménysorozat megyei állomását a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya szervezte. A megjelent védőnőket és a szociális ágazat egyéb képviselőit elsőként dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott köszöntötte.

Beszédében kiemelte: az ágazatban dolgozók legfőbb erénye az elkötelezettség, az odafigyelés és a szeretet; felelősségteljes, empatikus, áldozatos munkájuk példaértékű, tevékenységük hatalmas társadalmi és szociális hozzáadott értéket hordoz. A magyar védőnők által immár 100 éve nyújtott komplex prevenciós eljárás egyedülálló Európában. Olyan példát mutatunk ezzel, ami méltó a követésre.

A védőnők munkájuk során nem akár szélsőséges szociális körülményekkel, mély érzelmi kihívásokkal is szembesülhetnek, az ő jelzéseik gyermekek, családok sorsát változtathatják meg. A védőnői pálya sajnos nem minden esetben vonzó, az országban számos helyen betöltetlenek ezek a pozíciók. A célunk - emelte ki a kormánymegbízott - már rövid távon is a védőnői hivatást vonzóbbá, elismertebbé, megbecsültebbé tenni, rangjának megfelelően kezelni.

A védőnők szerepe kiemelten fontos az egészség-egyenlőtlenségek csökkentésében, a munkájuk hatékonysága pedig komplex beavatkozásokkal, korszerű képzési formákkal tehető teljesebbé. A védőnői feladatok ellátása magas szintű tudást, felkészültséget kíván. Feladatkörük népegészségügyi feladatokkal is bővült az elmúlt időszakban. A Védőnői Méhnyakszűrő Programban immár 7. éve vesznek részt megyénk elhivatott védőnői is, akik rendelkeznek a feladathoz szükséges elméleti és gyakorlati képesítéssel. Magyarországon a méhnyakrák következtében évente mintegy 500 hölgyet veszítünk el. A betegség okozta halálozás 45%-kal magasabb az európai uniós átlagnál, holott a kialakulása egy szűrővizsgálattal megelőzhető. Ez indokolta, hogy az egészségpolitika bevonta a védőnőket a lakosság szűrésébe.

A védőnői szolgálat az egészségügyi alapellátás egyik erős pillére, s egyben nemzeti értékünk, amire büszkék vagyunk - mondta dr. Pajtók Gábor. A kormány év eleji döntése értelmében a magyar védőnői hálózat 700 millió forintból újulhat meg.

Az ünnepségen 12 védőnő kapott elismerő kitüntetést. A kormánymegbízott megköszönte valamennyi védőnő és az őket segítő társszakmák munkatársainak áldozatos munkáját.

A Heves Megyei Önkormányzat képviseletében Korepta Lilla kiemelte: fontos, hogy a védőnők, a páratlan magyar védőnői szolgálat munkatársai - a magyar családok legfőbb szövetségesei - megőrizzék hitüket. Ahogy Dr. Tauffer Vilmos mondta: "Ilyen munkára csak melegszívű nő való, ki értékes lelki tulajdonságaihoz még hozzátanulja mindazt, amit higiénés, gyermekápolási és szociális szempontból tudnia szükséges."

Gódor Andrea országos vezető védőnő köszöntet mondott az előző generációnak, a most nyugdíjas védőnőknek. A védőnők új kihívásokhoz, új felafatokhoz alkalmazkodnak, legutóbb két új népegészségügyi feladathoz: a méhnyakszűréshez és a koragyermekkori programban való részvételhez. Fontos, hogy a védőnők képzése folyamatos és aktív legyen.

Dr. Ifj. Wernigg Róbert megyei tisztifőorvos köszöntőjében kiemelte: a védőnők három legfőbb ismérve az empátia, a hitelesség és a feltétel nélküli elfogadás. A méhnyakszűrő programmal a kollégák olyan réteget értek el, akik egyéb módon nem vennének részt nőgyógyászti vizsgálaton.

Kalichné Prof. Dr. Simon Márta,  a Védőnői Szakmai Kollégium elnöke a védőnői hivatás száz évének történetéről tartott előadást.

Fotó: Gál Gábor

(Kommunikáció - Heves megye)