Rácz Róbert Hajdú-Bihar megyei kormánymegbízottAz év első napjával minden megyében és a fővárosban létrejöttek a kormányhivatalok. Az elmúlt húsz és az azt megelőző negyven év döntései olyan közigazgatást eredményeztek, amely sem szervezettségében sem hozzáállásában nem felel meg a mai kor követelményeinek. Nem ilyen állami szervezetet várnak el tőlünk a magyar polgárok, a magyar adófizetők. Egyszerűbbet, hatékonyabbat, gyorsabbat, olcsóbbat és leginkább emberségesebbet.

A kormány egységesíti és átláthatóbbá teszi az állami szervek működését, amelynek minden megyében volt külön szervezeti egysége. Ahány ügy, annyi ügyfélszolgálat, különböző helyeken, különböző nyitva tartással, különböző nyomtatványokkal, és ez nem jó az ügyében eljáró polgárnak.

A kormányhivatal a kormány általános hatáskörű területi államigazgatási szerve. A korábbi közigazgatási hivatal alkotja a kormányhivatal törzshivatalát kiegészülve az integrációban érintett szervezetek funkcionális feladataival (humánpolitika, pénzügyi adminisztráció, informatika, jogi tanácsadás, nemzetközi kapcsolatok), valamint az Oktatási Hivatal is ide integrálódik főosztályként. Ehhez csatlakozik tizennégy korábbi állami hivatal megyei szervezete, amelyek ezután a kormányhivatal szakigazgatási szerveiként végzik szakmai munkájukat.

A kormány célja az, hogy a január 3-án megnyílt ügyfélszolgálati irodák, kormányablakok valóban egyablakos ügyintézést tegyenek lehetővé, azaz olyan egységes közigazgatási rendszert kell kiépíteni, ahol minden polgár a lakóhelyéhez lehető legközelebb, lehetőleg egy helyen, a legteljesebb információ birtokában, a leggyorsabban intézhesse el ügyeit. Az ország 29 kormányablaka közül megyénkben az első Debrecenben a Darabos utca 9-11. szám alatt nyílt meg.

Újra meg kell teremteni a jó államot, a demokratikus közjót szolgáló közigazgatást, azaz a köz pénzéből az államnak költségtakarékosan a lehető legmagasabb színvonalú szolgáltatást kell nyújtania.

Debrecen, 2011. január 3.

Rácz Róbert
kormánymegbízott

  Születési hely, idő:
 • Miskolc, 1967.12.31.
  Képzettség:
 • angol-történelem szakos tanár
  Végzettség:
 • egyetem
  Pályafutás:
 • 1992-1998. Fidesz Hajdú-Bihar Megyei Területi Koordinációs Iroda, irodavezető
 • 1998-2002. Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal, Polgármesteri tanácsadó
  Politikai életút:
 • 2002- országgyűlési képviselő
 • 1998-2011. Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlési képviselő
 • 2006-2011. Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke
 • 2011- Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal, kormánymegbízott