­A kormány idén országosan 3 milliárd forintos keretösszeggel támogatta a diákok szünidei munkavállalását. A programban a 16-25 év közötti, nappali tagozatos tanulók vehettek részt júliusban és augusztusban.

Idén ismét nagy sikerrel zárult a program Hajdú-Bihar megyében: közel 280 millió forint állt rendelkezésre a több mint 2500 diák foglalkoztatására mintegy 170 foglalkoztatónál. A munkaadók 65%-át önkormányzatok adták, ahol a jelentkezők több mint 90%-a vállalt munkát. A többi diák mezőgazdaság, turizmus és vendéglátás terén tevékenykedő vállalatnál szerzett munkatapasztalatot.

Az önkormányzatok munkaviszony keretében foglalkoztatták a diákokat, az állam pedig a munkabér mellett az azt terhelő szociális hozzájárulási adót is teljes egészében megtérítette a munkáltatóknak. Ennek megfelelően, napi 6 órás foglalkoztatás mellett a szakképzettséget igénylő munkaköröknél havonta bruttó 157 950 forintot, szakképzettséget nem igénylő munkakörök vállalásánál pedig bruttó 120 750 forintot kereshettek a tanulók. A mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás területén folytatott diákmunkát az állam szintén legfeljebb 2 hónapig támogatta 75 százalékban.

(HBMKH)