A mezőgazdasági termelőknek úgy kell megfizetni a hozzájárulást, hogy az a fenti határidőig a Magyar Államkincstár számlájára érkezzen.

Az országszerte előforduló kedvezőtlen időjárási jelenségek okozta károk enyhítésére a Kormány folyamatosan fejleszti a hazai mezőgazdasági kockázatkezelési képességet, amelynek első, rendszer szemléletű kezdeményezései már több mint tíz éves múltra tekintenek vissza az akkori kárenyhítés bevezetésével.

Az agrárkár-enyhítési rendszerben való részvétel a törvényben meghatározott területméret feletti termelők számára kötelező, a területméret alatti földterület esetén önkéntes.

A termelők a kárenyhítési hozzájárulás mértékéről már a terület-alapú támogatási kérelem benyújtásakor tájékoztatást kapnak, illetve ezt követően a befizetéssel kapcsolatos részletekről (befizetendő összeg, Kincstári bankszámlaszám, fizetési határidő) határozatban is értesülnek.

Fontos tudni, hogy ha a hozzájárulás nem érkezik meg szeptember 15-ig a számlára, a gazdálkodó az adott kárenyhítési év tekintetében nem részesülhet kárenyhítő juttatásban még akkor sem, ha károsult és minden egyéb támogatási feltétel teljesülne.

A kárenyhítési rendszerben részt vevők számára a hozzájárulás megfizetése kötelező, így a határidőre meg nem fizetett összeget a Kincstár a fenti határidőt követően levonja a gazdálkodónak járó későbbi kifizetésből, és a termelő már nem lesz jogosult kárenyhítő juttatás igénybevételére.

(HBMKH)