­A Pénzügyminisztérium 2019-ben is meghirdeti a Nyári diákmunka programot, amelynek keretében országszerte mintegy 30 ezer diák kaphat munkalehetőséget.

Az országosan 3,6 milliárd forintból induló programban az önkormányzatok és az önkormányzati fenntartású intézmények mellett a mezőgazdaság, valamint a turizmus és vendéglátás területén működő vállalkozások is támogatást kaphatnak a 16-25 év közötti tanulók foglalkoztatására. A keretösszegből a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal rendelkezésére 200 millió forint áll idén erre a célra.

A program népszerűségét jelzi, hogy tavaly országosan több mint 29 ezer fiatal vett részt benne, sokan közülük a kötelező szakmai gyakorlatukat is így teljesítették. A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal közreműködésével megyénkben 2443 diák 143 munkáltatónál vállalhatott munkát: 100 önkormányzat és önkormányzati fenntartású intézmény 2283 diák foglalkoztatását vállalta, továbbá 4 agrárcég 8 diákot és 39 vendéglátással foglalkozó munkáltató 152 diákot alkalmazott. A kormányhivatal ehhez több mint 178 millió Ft összegű támogatást nyújtott.

A fiatalok munkanélküliségi rátája a 2010-es 30 százalékról mára 10 százalékra csökkent, a további javulást a diákmunka program is érdemben támogatja.

A programban azok a nappali tagozatos diákok vehetnek részt, akik a tényleges foglalkoztatásukkor már betöltötték a 16. életévüket és legkésőbb a program befejezésekor még nem múltak el 25 évesek. A program keretében a munkabér és a kapcsolódó szociális hozzájárulási adó együttes összegének 75 százalékát térítik meg a munkáltatónak. Az önkormányzatok esetében százszázalékos a támogatás, amely legfeljebb két hónapra adható, július 1. és augusztus 31. között, maximum napi hat órás időtartamra. A támogatás a minimálbér, illetve a garantált bérminimum időarányos részének felel meg, így a szakképzettek esetében 146 250 forint, a szakképzettséggel nem rendelkezők esetében 111 750 forint lehet személyenként és havonta.

A diákok június 3-ától már regisztrálhatják magukat az illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályánál, a cégek is itt jelezhetik a felmerülő munkaerőigényüket.

(HBMKH)