­­…hogy már az út megtervezésénél előrelátóak legyünk. Ha utazási iroda által szervezett nyaralás választunk, részletesen olvassuk el az utazási szerződést, melyet a prospektusokban, és az iroda honlapján találhatunk meg.

Az utazási szerződésnek tartalmaznia kell az utazásszervező nevét, székhelyét cégadatait, nyilvántartásba vételének számát, valamint a kiválasztott utazási csomag minden lényeges részletét, különösen a szolgáltatások díját, a teljes részvételi díjat, a lemondási feltételeket, és a hibás teljesítésre vonatkozó tudnivalókat. Ha ezek az adatok nem szerepelnek teljes egészében a szerződésben, úgy az utazás szervezőjétől minden esetben kérjünk erre vonatkozóan írásban tájékoztatást. Amennyiben azt nem kapjuk meg, célszerű más utazási irodát keresni.

Az utazás során előfordulhat, hogy a szervező nem azt a szolgáltatást biztosítja, amiről előzetesen tájékoztatást adott. Ez esetben a szolgáltatással kapcsolatos kifogást haladéktalanul már a helyszínen bejelenthetjük az utaskísérőnek, vagy annak hiányában a helyszíni szolgáltatónak. Az utaskísérő ezt köteles jegyzőkönyvbe foglalni, és ennek egyik példányát az utazónak átadni. Ne fogadjuk el az utaskísérők, helyi szolgáltatók elutasítását a jegyzőkönyv felvételéről arra való hivatkozással, hogy éppen akkor nincs rá idejük, majd később rögzítik a kifogást. Ugyanis a kifogás rendezése, ha azonnal nem történik meg, később csak a jegyzőkönyvben rögzítettek alapján lehetséges.

(HBMKH)