­A kormányhivatal rendelkezésére álló adatok alapján Hajdú-Bihar megyében jelenleg az influenza aktivitás mérsékelt.

A megyében az influenzafigyelő szolgálatban részt vevő 81 háziorvostól érkező jelentések azt mutatják, hogy 2019 év 9. hetében (február 25 – március 3. közötti időszakban) - az előző hetekben tapasztaltakhoz hasonlóan -, fokozatosan tovább csökkent az influenzaszerű megbetegedésekkel orvoshoz fordulók száma. A megbetegedések előfordulási aránya az elmúlt héten még járványküszöb fölötti értéket mutatott, azonban az előző három hét adatait áttekintve elmondható, hogy jelentős, hetente kb. 30 %-os volt a csökkenés.

A 9. héten a figyelőszolgálat háziorvosai 425 influenzaszerű esetet jelentettek, közösségi halmozódásról azonban nem érkezett bejelentés a kormányhivatalhoz. A megyében kijelölt háziorvosok által beküldött laboratóriumi vizsgálati anyagokból az elmúlt héten egy esetben sem igazolódott az influenza vírus jelenléte.

Az elmúlt időszakban a betegek védelme érdekében Hajdú-Bihar megye mindhárom fekvőbeteg ellátó egészségügyi intézményében látogatást korlátozó intézkedések kerültek elrendelésre. Ezek közül 2019. március 5-től a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház részéről a tilalom feloldásra került, míg a másik két intézményben azok továbbra is érvényben vannak.

A járvány időszakában javasolt kerülni a zsúfolt, zárt helyeket, illetve a gyakori kézmosás. Megbetegedés esetén - vírusfertőzésről lévén szó -, legfontosabb ezeknek a megfelelő kezelése: a helyes lázcsillapítás, a fájdalomcsillapítás, és a pihenés. Mindezek mellett ajánlott a bő folyadékfogyasztás, a vitaminpótlás, az immunrendszer támogatása. Amennyiben a lázas állapot pár nap alatt nem javul, mindenképp háziorvoshoz kell fordulni.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat országos adatairól az alábbi linkre kattintva érhető el:

https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/influenza/influenza_2019

(HBMKH)