­Tízezer négyzetméteren több mint száz kiállítóval, kétszáz szakma bemutatásával nyitotta meg kapuit október 9-én délelőtt a három napon át tartó pályaválasztási kiállítás a Főnix Csarnokban.

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal a „Szelet a vitorlába!” pályaválasztási kiállítás megszervezésével két évtizede nyújt segítséget a pályaválasztásban nemcsak a diákok, hanem a pedagógusok és szülők számára is, lehetőséget adva a fiataloknak képességeik felmérésére, szakmák, pályák és cégek megismerésére, az érdeklődésüknek megfelelő iskolatípus kiválasztására. A kormányhivatal szervezésének köszönhetően a rendezvény kiállítói között nem csak oktatási intézmények, képző intézmények szerepelnek, hanem a gyakorlati szakképzést-, valamint munkalehetőséget kínáló munkáltatók, és a pályaválasztásban szerepet vállaló együttműködő szervezetek is, akik interaktív módon mutatják be az érdeklődőknek a tevékenységüket.

Az ünnepélyes megnyitón Rácz Róbert kormánymegbízott elmondta, hogy a korábbi évektől eltérően idén a Főnix Csarnok ad otthont a rendezvénynek, amely most a Debreceni Szakképzési Centrummal együttműködésben kerül megszervezésre. Emlékeztetett, hogy az elmúlt években szinte minden alkalommal a Lovarda volt a kiállítás helyszíne, amelyet az önkormányzat sikeres oktatás-, és gazdaságfejlesztési programjainak köszönhetően, valamint a nagy érdeklődésre tekintettel kinőtt a rendezvény. Hangsúlyozta, hogy a pályaválasztási kiállításra nemcsak debreceni, hanem minden Hajdú-Bihar megyei diákot is várnak. Rácz Róbert köszönetét fejezte ki a rendezvény partnereinek a közös munkáért, és Debrecen Város Önkormányzatának a sikeres megvalósításhoz nyújtott támogatásért.

Tuzson Bence, közszolgálatért felelős államtitkár a megnyitón hangsúlyozta: Debrecen az ország második fővárosa, egyben Magyarország egyik legjelentősebb oktatási központja. Kiemelte, hogy Debrecenben a szakképzésben résztvevők száma jelentősen növekedett, és olyan mennyiségű új munkahely jött létre, ami párját ritkítja Magyarországon - mindez egy erőteljes összefogásnak köszönhető. A pályaválasztási kiállításról szólva elmondta, a debreceni rendezvény országos szinten is kiemelkedő, ahonnan biztosan minden diák, szülő és pedagógus hasznos információkkal és élményekkel gazdagodva tér majd haza.

Bodó Sándor, foglalkoztatásért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkár fontosnak értékelte, hogy a pályaválasztási kiállítás keretében a gyerekek már kipróbálhatják, a gyakorlatban is láthatják, mi az, amire vállalkozni szeretnének, hiszen ebben az életkorban fontos minden elméleti tudás, de a gyakorlati tapasztalatot semmi sem pótolhatja.

Papp László, Debrecen Város polgármestere kiemelte: ebben a teremben annak a munkának az esszenciáját látom, amelyet a gazdaságfejlesztés és az oktatás területén az elmúlt öt évben az önkormányzat végzett. Jelen vannak azok az új vállalatok, amelyeket az elmúlt években sikerült arra a döntésre biztatni, hogy Debrecenben hozzák létre új gyáraikat, s akik fejlesztettek az elmúlt időszakban. A debreceni szakképzés és oktatási rendszer gyakorlatilag teljesen képviselteti magát ezen a kiállításon.

A kiállításhoz kapcsolódva – a korábbi évekhez hasonlóan – idén is meghirdetésre került az „Ez leszek egyszer!” című rajzpályázat, melynek keretében a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal három kategóriában, általános iskola alsó-, és felső tagozatos tanulói, valamint középiskolás diákok képei közül díjazza a legszebb alkotásokat. A díjakat az ünnepélyes megnyitót követően Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára, Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatásért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára és Rácz Róbert, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja adta át.

A kormányhivatal standjánál a diákoknak számos lehetősége nyílik arra, hogy akár különböző kérdőívek kitöltésével, akár a kormányhivatal munkatársainak pályaorientációs tanácsadását meghallgatva fejlesszék önismeretüket, támogatást kapjanak a sikeres pályaválasztáshoz. A standon ezek mellett az érdeklődők munkaerőpiaci, és foglalkoztatással kapcsolatos információkat kaphatnak és megismerkedhetnek a kormányhivatal támogatásaival és szolgáltatásaival.

Idén két újdonsággal is készült a kormányhivatal!
A nyitónap délelőttjén – a kormányhivatal standja mellett – egy „Selfie Box” került kihelyezésre, amelynek segítségével bárki megörökíthette, hogy részt vett a XX. „Szelet a vitorlába!” pályaválasztási kiállításon. Emellett a zárónap délutánján a kormányhivatal standján a TheShowK, Unfield és Szalai Isti, valamint Szender Milán influenszerek várják követőiket, és dedikálnak.

A kiállítás megtekinthető:
-    2019. október 9-én 10:00-tól 17:00 óráig
-    2019. október 10-én 9:00-től 17:00 óráig
-    2019. október 11-én 9:00-től 18:00 óráig a Debreceni Főnix Csarnokban.


Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

(HBMKH)