Május 23-án jelent meg az erről szóló rendelet, mely alapján azok a gazdák adhatnak be kérelmet, akiknek az Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszer (ENAR) szerint a 2017. április 30-ára vonatkozó tejhasznú tehénállományának létszáma nem haladja meg a 2016. április 30-ára vonatkozó létszámot.

Hajdú-Bihar megyében csaknem 1.200 tejtermelő kapott február végén tájékoztató levelet a Magyar Államkincstártól, amelyben a 2016. április 30-ai referencia állományuk számáról tájékoztatták őket. Ebbe a számba a legalább 23 hónapos és legalább egyszer ellett tejhasznú vagy tejtermelés céljából tartott kettőshasznú fajtához tartozó nőivarú szarvasmarhák tartoznak, amelyeknek életében még nem vettek igénybe anyatehéntartás jogcímen támogatást. Ha ez a létszám nem nőtt az elmúlt egy évben, akkor jogosultakká váltak a kivételes alkalmazkodási támogatásra. Azon tejtermelők, akik termelői csoport vagy tejtermelői szervezet tagsággal rendelkeznek 30%-kal magasabb egységnyi támogatásra jogosultak.

A kérelmek benyújtására június 12-ig van lehetőség elektronikus úton, a Magyar Államkincstár erre létrehozott internetes felületén.  A gazdálkodók ügyfélkapun keresztül vagy a falugazdászok, meghatalmazottjuk segítsége által nyújthatják be támogatási kérelmeiket. A kérelem beadásához nincs szükség külön dokumentum csatolására, kivéve, ha tenyészetükben holtellés történt és ezért nem lett beszámítva a kifizetés alapjául szolgáló állományuk létszámába. Erre formanyomtatványt a Közlemény mellékletei között lehet megtalálni.

(HBMKH)