A bírság 15 ezer forinttól akár 5 millió forintig terjedhet; az összeg a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától és a parlagfűvel való fertőzöttség mértékétől függ.

A földhasználóknak idén is június 30-ig kellett megakadályozniuk ingatlanjukon a parlagfű virágbimbójának kialakulását, és ezt követően ezt az állapotot kötelesek folyamatosan fenntartani. Ennek ellenőrzését július 1-jén kezdték el; a zártkertekben, valamint külterületen a járási hivatalok földhivatali osztályai, belterületen pedig a települési önkormányzat jegyzője.
A mulasztók felé a kiszabott bírságon túl parlagfű elleni közérdekű védekezést is elrendelnek, ennek költségét is a földhasználó köteles megtéríteni, 15 napon belül.

Európa parlagfűvel leginkább fertőzött területeinek egyike Magyarország. Ez a rendkívül agresszív gyomnövény elnyomja a kultúrnövényeket, felhasználja a talaj tápanyag- és vízkészletét, ezáltal jelentős terméskiesést okozhat. Emellett pedig a legtöbb kellemetlen tünetet kiváltó allergén, amelytől a magyar lakosság mintegy 20 százaléka szenved. A kormány az intézkedéssel a pollenszám jelentős csökkenését várja. Ez a gazdálkodók és az allergiások érdekében egyaránt kiemelten fontos.

(HBMKH)