Jelentős összeget takaríthattak meg az elmúlt hetekben a családok, valamint a kis- és középvállalkozások.

A Kormány döntése alapján a közműcsatlakozások július 1-jétól díjmentesek a családok, valamint a kis- és középvállalkozások számára, ezzel egyidejűleg az eljárási díjak egy része is megszűnt, vagy jelentősen mérséklődött. Szeptembertől ez a fogyasztói kör az áram- és víziközmű-szektorban (ahogyan a gázcsatlakozások esetében is) már maga választhatja ki a csatlakozási munkák kivitelezőit is, nincs kötve az elosztótársaságokhoz. Ezt a Budapest Főváros Kormányhivatala által vezetett névjegyzék segíti, melybe továbbra is várják a bekötési munkák elvégzése iránt érdeklődő víz- és villanyszerelők jelentkezését.

Nem árt tudni továbbá, hogy a fogyasztók jogorvoslattal élhetnek, ha az elosztó vagy a szolgáltató elutasította a közmű kiviteli tervet, illetve ha megtagadta a kivitelezett közmű csatlakozás átvételét, üzembe helyezését. Ezekben az esetekben a kiviteli terv elbírálásáról, illetőleg az üzembe helyezés elrendeléséről az adott kormányhivatal ingyenes eljárás keretében, 8 munkanapon belül dönt.

A jogorvoslat elbírálása során térségünkben a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Debreceni Járási Hivatal Közlekedési és Fogyasztóvédelmi Főosztálya Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Osztálya jár el, melynek illetékessége Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye fogyasztóira terjed ki.

Az eljáró hatóság elérhetőségei a következők:

cím: 4024 Debrecen, Tímár u. 17-19.

telefon: (+36 52) 413-200, 531-480

fax: (+36 52) 315-908, 531-479

e-mail: [[[jjDMyd7MRgAjD1bWVyZXN1Z3kuZGVicmVjZW4uamhAaGFqZHUuZ292Lmh1]]](HBMKH)