­Tűzveszély alakult ki – az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása miatt – az alföldi térség erdőterületein található avar réteg kiszáradásának következtében. Öt megyében is életbe lépett 2019. július 3-tól a tűzgyújtási tilalom.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy fokozottan legyenek körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

Tűzveszély alakult ki – az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása miatt – az alföldi térség erdőterületein található avar réteg kiszáradásának következtében. A jelenlegi időjárási körülmények között gyúlékony állapotba került avar – az erdőben vagy a mezőgazdasági területeken – közvetlen tűzeset forrásává vált.

A fokozott erdőtűz kockázat miatt az alábbi megyékben lépett életbe a tűzgyújtási tilalom:

•     Bács-Kiskun
•     Békés
•     Csongrád
•     Hajdú-Bihar
•     Szabolcs-Szatmár-Bereg

A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve a térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is.

A Nébih felhívja a lakosság figyelmét, hogy a tűzgyújtási tilalom alá eső területeken kiemelten fontos a korlátozó előírások betartása, amelyekről bővebben a www.nebih.gov.hu honlapon olvashatnak.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról a www.erdotuz.hu és a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térkép segítségével tájékozódhatnak az érdeklődők. A térkép minden nap 0 óra 1 perckor automatikusan frissül, így minden esetben az adott napon érvényes tűzgyújtási tilalmakat mutatja. A „napi összefoglalók” mellett egy interaktív tűzgyújtási tilalom térkép is rendelkezésre áll, amelynek segítségével pontosan be lehet azonosítani a lakóhely környékén található erdőterületeket.

Csupán egy másodpercnyi odafigyeléssel több hetes tűzoltást és évtizedes helyreállítást előzhetünk meg!

Forrás: www.nebih.gov.hu

(HBMKH)