„Már kicsi korban el kell kezdeni a gyermekek figyelmét a munkára irányítani” – ezekkel a szavakkal nyitotta meg a 19. „Szelet a vitorlába” Pályaválasztási Kiállítást dr. Karakó László, az OFA Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. igazgatója, október 9-én, a debreceni Lovardában. Hozzátette: a Kormány célja a teljes foglalkoztatottság elérése.

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal rendezvényén Tapolcai Zoltán, a Foglakoztatási Főosztály vezetője köszöntötte a résztvevőket, majd Komolay Szabolcs, Debrecen Megyei Jogú Város alpolgármestere úgy fogalmazott: a Debrecenbe települt cégeknek munkaerőre lesz szükségük, így a fiatalok az iskolák elvégzése után válogathatnak majd a munkahelyek között.


(dr.Karakó László, az OFA Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. igazgatója; Komolay Szabolcs, Debrecen Megyei Jogú Város alpolgármestere; Tapolcai Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Foglakoztatási Főosztályának vezetője)

A két napos kiállításon 40 középfokú és 1 felsőfokú oktatási intézmény, 21 munkáltató, valamint 11 pályaválasztásban érdekelt egyéb intézmény képviseltette magát. A kiállítás koncepciója - igazodva a duális szakképzés rendszeréhez – idén is az volt, hogy a pályaválasztás előtt álló általános iskolások interaktív formában is kipróbálhassák az egyes szakmák munkafolyamatait. Betekinthettek pl. a szakács szakma rejtelmeibe, vagy akár rendőrként az ujjlenyomat vétel, a bilincselés technikáját is elsajátíthatták. A katonai pálya iránt érdeklődő fiatalok a felállított szimulátor segítségével kipróbálhatták a katonai repülőgép vezetését, a művészetek kedvelői rongyszőnyegszövésben, korongozásban, vesszőfonásban, textil virág és fonott ékszer készítésében vehettek részt, a szépségipar bemutatójában pedig hajvasalás, hajfonás és alkalmi sminkkészítés is szerepelt. Mindemellett a rendezvényen egy szoftver segítségével a diákok nem, kor és emocionális állapota szerinti elemzését is el lehetett készíttetni.


A kiállításhoz kapcsolódva a kormányhivatal idén is hirdetett rajzpályázatot „Ez leszek egyszer!” címmel, három kategóriában. Összesen 291 alkotás érkezett 26 oktatási intézményből; a nyertes pályaművek a mellékelt galériában megtekinthetők.
(A 2-3-4 számú galériákban az összes kiállított rajz megtalálható.)

(dr. Karakó László átadja a kormányhivatal egyik díját)

(HBMKH)