­A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal adatai alapján az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma a járványküszöb értékének harmadát sem éri el.

Influenzajárványról akkor beszélünk, ha a figyelőszolgálatban részt vevő háziorvosok – megyénkben ez 81 szakembert jelent – adatszolgáltatásai alapján az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz forduló betegek száma a járványküszöbértéket meghaladja.

Hajdú-Bihar megyében jelenleg nincs influenzajárvány, ugyanis ez az érték a járványküszöb értékének harmadát sem éri el.

A betegség, valamint a szövődmények megelőzésének leghatékonyabb módja a védőoltás. Azok, akik minden évben beoltatják magukat, magasabb szintű védelmet élveznek bármely életkorban, és a rendszeres újraoltásokkal pedig a védettség mértéke növelhető.

A Magyarországon forgalomban lévő influenza ellenes oltóanyagok kizárólag inaktivált vírust, vagy annak csupán egy meghatározott részét tartalmazzák. Fontos tudni, hogy ezek nem okoznak megbetegedést, hanem csupán „felkészítik” az immunrendszert az influenza elleni védekezésre.

A kormány döntésének köszönhetően a kockázati csoportba tartozó személyek számára 1.300.000 adag oltóanyag áll országosan rendelkezésre.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is jogosultak az ingyenes védőoltásra többek között:

 • a 60 éven felüliek,
 • a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők,
 • az asztmás betegek,
 • a szív-, és érrendszeri betegségben szenvedők,
 • az immunhiányos állapotban szenvedő betegek,
 • a krónikus máj- és vesebetegek,
 • az anyagcsere-betegségben szenvedők,
 • a várandós nők,
 • és azok a nők, akik gyermekvállalást az influenza szezonális időszakára tervezik,
 • valamint az ápolást, gondozást nyújtó, rehabilitációs, átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban, vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt, gondozott személyek.
Térítésmentes oltást kérhetnek továbbá
 • az egészségügyi dolgozók, különös tekintettel a transzplantációs, az onkológiai, a hematológiai, a dializáló, szülészeti-nőgyógyászati, a felnőttek és a gyermekek számára intenzív ellátást nyújtó, valamint a krónikus belgyógyászati osztályokon a betegekkel közvetlen kapcsolatba kerülő személyek,
 • a várandós nők és az újszülöttek, csecsemők gondozását végző egészségügyi dolgozók, és az ápolást, gondozást nyújtó egészségügyi/szociális intézmények dolgozói, valamint a krónikus betegségben szenvedő 6 hónaposnál idősebb, de 3 évesnél fiatalabb csecsemők és gyermekek.

A 6 hónaposnál idősebb csecsemők és kisgyermekek részére 3 éves korukig a felnőttekétől eltérő vakcina beadatása szükséges, az oltóanyag Hajdú-Bihar megyében részükre is biztosított

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatalban mintegy 62.000 adag oltóanyag már elérhető, amelyeket az érintettek a háziorvosuktól, illetve a foglalkozás-egészségügyi szolgálat orvosától igényelhetnek. A védőoltásokat az oltóorvosok az igényléseik alapján kapták a kormányhivataltól: megyénkben eddig 45 500 db védőoltást szállítottak ki. Amennyiben az igényelt mennyiséget felhasználják, úgy természetesen lehetősége van az oltóorvosoknak arra, hogy további vakcina-mennyiséget igényeljenek a kormányhivataltól.

Az oltás beadását célszerű minél előbb igényelni, de mindenképpen javasolt a járvány kezdete előtt.

(HBMKH)