Év végéig további ezerrel nő a tartalékos katonák száma, amely jelenleg meghaladja az ötezret - közölte a honvédelmi miniszter 2017. október 3-án, Hajdúhadházon, 284 önkéntes területvédelmi tartalékos katona ünnepélyes eskütételén.

Simicskó István az avatóünnepségen "a legmagasabb szintű nemzettudat megnyilvánulásaként" értékelte, ha valaki a "szülőföldünk, hazánk védelmére felesküszik, erre a nemzeti ügyre adja az életét". A felsorakozott katonákhoz intézve szavait a miniszter azt mondta: "az ilyen katonákon fog múlni, hogy a félelem korát élhetjük-e meg az elkövetkező évtizedekben, vagy megfelelő bártorsággal, a biztonság időszakát élhetjük meg".

"Az önök eskütétele, az önök szolgálatvállalása Magyarország, a magyar emberek biztonságának erősítését jelenti".

Az eseményen jelen volt Rácz Róbert (jobbra), a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja is, aki önkéntes területvédelmi tartalékosi szerződést írt alá.

A honvédelmi miniszter megerősítette: mind a 197 járásban lesz egy-egy területvédelmi egység, a tartalékosok összlétszámát pedig 2026-ra húszezerre növelik.

Megjegyezte: két éve döntöttek arról, hogy új alapokra helyezik a tartalékos rendszert, és visszahozzák a területi elvet a tartalékos egységek szervezésében.

Felidézte, hogy 2010-ben mindössze 17 tartalékos katonája volt Magyarországnak. Simicskó István arról is beszélt, hogy a katonák megbecsülése jeléül folytatják a hivatásos és szerződéses állomány illetményének emelését, és elkészült az a haderőfejlesztési program, amely 2026-ig meghatározza a hadsereg fejlődésének fő irányát.


 

(HBMKH)